Ve službách klanu - Miroslav Žamboch


Autor: Miroslav Žamboch
Počet stran: 312
Nakladatelství: Triton/Palmknihy (e-kniha)

Anotace:

Herbert Ducatti je horník. Hluboko v podzemí těží pro klan čarodějů aktivní drahokamy. V Severních horách je ložisek surových krystalů spousta, ale není snadné je těžit – koncentrovaná magie v průběhu pár hodin vypálí mozek každého obyčejného člověka. A pokud se prokope dostatečně hluboko, stačí k tomu sekundy. Přežít v Hlubině mohou jen čarodějové. Ale to stále není to nejhorší…

Aktivní drahokamy chtějí všechny klany. A o to, co chtějí všichni, se obvykle bojuje. Herbert Ducatti toužil jen přežít…
Alespoň zpočátku.
zdroj (obálka i anotace): tridistri.cz
Herbert Ducatti spolu s ostatními opustil Vegaš a s karavanou cestoval do hor, kde se těží drahokamy. Jeho úkolem bylo pracovat jako horník. Za dva dny dorazila jejich skupina do cíle své cesty - těžební základně.
První den se nováčci spustí do Hlubiny třesoucím se výtahem a předák Cochran jim vysvětluje, jak to tam chodí. Hned po první směně si Herb stihne udělat nepřátele z jednoho zrzka a jeho kumpánů. 

Miroslav Žamboch se narodil 13. ledna roku 1972 v Hranicích na Moravě. První knihou je sbírka tří novel Poslední bere vše. Následující kniha je Na ostřích čepelí, kde je hlavní postavou Koniáš. Kromě samostatných knih také založil, spolu s Jiřím W. Procházkou, sérii Agent JFK. K tomu přidal ještě další sérii Agent X-Hawk, která je psaná z pohledu hlavního Kovářova nepřítele. Knihy Miroslava Žambocha vycházejí i v Polsku a jeho povídka vyšla v korejské antologii české fantasy a sci-fi. Více informací můžete najít na oficiálních stránkách autora. Ve službách klanu se řadí do fantasy žánru.

Hlavní postavou příběhu je Herbert Ducatti, který se díky složité životní situaci upsal do služeb klanu. Projevil sice magické schopnosti, ale měl minimální šanci, aby se stal skutečným čarodějem. Zpočátku se celkem podceňuje, ale postupem času získává jistotu. V táboře si brzo najde přátelé. Jedním z nich je Duval, nemluvný mladík, který se od ostatních na hornické základně liší. Bango je druhý z Ducattiho přátel. Na rozdíl od Duvala hovoří hodně a rád. Lenka je dcera obchodníka, do které se Herbert zamiluje. Bohužel ve své lásce má soka z jiného klanu.

Jestli jste četli knihu Poslední bere vše, tak víte, že tohle je takový návrat ke kořenům. Autor se vrátil do Vegaše (ale nejen tam) aby vyprávěl nový příběh. Nápad s aktivními kameny se mi zalíbil už ve výše zmíněné knize. Do takového kamenu se vloží kouzlo (záleží na druhu a kvalitě kamene jak silné bude). Tím se pak může třeba svítit, ohřívat lázeň nebo může sloužit jako akumulátor energie. Kniha je vyprávěna z pohledu první osoby. Příběh není rozdělen do kapitol, ale na čtyři úseky (plus prolog a epilog). Musím řict, že mi bylo dost líto jak to s některými postavami muselo dopadnout.

Ve službách klanu vychází 2.4. a fanoušek Miroslava Žambocha si jí jistě nenechá ujít. Pro ty ostatní je tu ještě krátké shrnutí. Kniha je čtivá, hlavní hrdina sympatický a boje o aktivní kameny nelítostné. Dávám hodnocení čtyři z pěti hvězdiček.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz 


Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji nakladatelství Palmknihy.





Komentáře

  1. na to se chystám! Od Žambocha jsem už roky nic nečetla (naposledy před měsícem? :D), vlastně jeho tvorbu teprve načítám, ale tohle mě zaujalo. Pokaždé, když narazím na něco jen vzdáleně blízkého těžbě si vzpomenu na tuhle knihu. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø