Saturnin - Zdeněk Jirotka


Autor: Zdeněk Jirotka
Počet stran: 208
Nakladatelství: Šulc-Švarc

Anotace:
Nové vydání slavné humoristické knihy, která pobavila již několik generací čtenářů, ilustroval Michal Hrdý. Na jejích stránkách se dovíte, co se stane, když vás věrný sluha Saturnin přestěhuje z pohodlného bytu na loď, kde vás navštíví teta Kateřina plná přísloví se svým synem Miloušem, a co se přihodí u dědečka, jehož dům je povodní načas odříznut od civilizace. Všem nepříjemnostem, katastrofám i přetvářce tety Kateřiny naštěstí umí s jiskřivým vtipem čelit Saturnin. Jeho schopnosti jsou téměř geniální, a přitom je to tak prosté, jak píše o Saturninovi v dopise dědeček: "V bláznivých nápadech toho chlapíka je kus poezie, jeho humor, fantazie a podivuhodné myšlenkové přemety dovedou udělat detektivku z jízdního řádu a člověk cítí, že nemusil tak zestárnout, kdyby si byl nezapomněl hrát."
Saturnin je tak trošku podivínský sluha, který Vás za pár dní stihne přestěhovat z bytu na loď, navykládat všem vašim známým, že jste světoznámý lovec žraloků a krokodýlů a vyhnat tetu Kateřinu v noci z kajuty do jejího vlastního bytu. Možná si řeknete, že je to nemožné, ale to neznáte Saturnina. Jak bylo řečeno ve filmu - "vůbec by mě nepřekvapilo, kdybych zjistil, že jste mistr světa v plavání pod ledem". 
Pak si spojte dědečka vtipálka, slečnu Terebovou, trochu potrhlého doktora Vlacha, tetu Kateřinu, jejího syna Milouše a našeho vypravěče a uvězněte je v jednom domě bez elektřiny. Když se tohle stane, čeká vás skvělé počtení plné vtipných rozhovorů a komentářů.

Zdeněk Jirotka se narodil v Ostravě v roce 1911. Psal fejetony, humoristické romány, povídky a další. Saturnin je jeho první a zároveň nejznámější a nejúspěšnější dílo. Kniha se řadí se právě mezi humoristické romány.

Vypravěč je takový klasický měšťák, který se jen nerad pouští do čehokoli, co se jen maličko vymyká všednosti dne. Saturnin ho z tohohle, poněkud zkostnatělého vnímání světa, vyvede a svými vylomeninami ho stále překvapuje. Slečna Barbora Terebová je moderní mladá žena, do které je vypravěč zamilován. Teta Kateřina žije s příslovím na jazyku. Na každou situaci si nějaké najde. V tomto příběhu je za "záporáka" a to ještě dost chamtivého. Doktor Vlach žije ve svém světě. Jeho humor mnohdy hraničí se škodolibostí a pořád si vymýšlí nějaké nové teorie o lidském chování. A jedna je lepší než druhá :-). Dědeček je bohatý stařík, o jehož dědictví se pere celé příbuzenstvo. A to nejlepší nakonec. Saturnin umí skoro všechno. Všude byl a všechno umí, ale samozřejmě v dobrém slova smyslu. Je to moje nejoblíbenější postava. 

Něco málo k obálce. Toto nové vydání ilustroval Michal Hrdý a jeho obrázky jsou i na obálce. Na obrázku je právě Saturnin a dívá se do zrcadla. Ilustrace  se mi moc nelíbí. Postavy jsem si představovala malinko jinak, ale asi jsem moc ovlivněna filmem.

Knížku jsem si vybrala hlavně proto, že naprosto zbožňuji film a chtěla jsem si přečíst i knížku. Příběh se mi moc líbil a dost jsem se pobavila. Určitě bych knížku doporučila všem, kteří se chtějí u knížky hlavně zasmát. Musíte tedy počítat s tím, že je to kniha z roku 1942, takže jsou tam nějaká slovní spojení, která se moc nepoužívají a také si budete muset zvyknout na to, že si skoro všichni vykají, ale jinak je to opravdu moc pěkné. 
Dlouho jsem se nemohla rozhodnout, jestli dávat hvězdičky nebo ne. Přece jen je to příběh z minulého století a nedá se s těmi dnešními knížkami tak úplně srovnat. Nakonec jsem ale usoudila, že je dám, protože je to nesmrtelný příběh. Dávám 4,5 hvězdičky, protože je to prostě moc fajn knížka.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěla poděkovat knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Saturnin.

Knihu si můžete koupit zde.







Komentáře

  1. Saturnin je výborná kniha, četla jsem ji snad milionkrát, film jsem viděla milionkrát a snad milionkrát jsem byla na hře v divadle. A umím z ní výborně citovat, ty hlášky se totiž strašně skvěle pamatují ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Saturnin je prostě úžasný. Jak film, tak knížka - a ty hlášky jsou opravdu nezapomenutelné :-). V divadle jsem ho viděla jen jednou, ono se celkově u nás moc kvalitních her nehraje. Ale i to jednou bylo opravdu skvělé a dobře jsem se pobavila :-)

      Vymazat
  2. Saturnina miluju, jak píšeš - je to nesmrtelný příběh. x)) Film jsem popravdě neviděla ani jednou celý - doma se prostě na staré filmy dívat nikdo nechce. :'( - ale už roky se na to chystám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, že jsi film ještě neviděla, ale třeba se ti to povede napravit zítra na jedničce :-) Já mám štěstí, že naši tyhle filmy dost sledovali: já mám velký repertoár i v černobílých filmech :-)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø