Paladinovo proroctví: Probuzení - Mark Frost



Autor: Mark Frost

Překlad: Jan Kozák
Počet stran: 400
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Patnáctiletý Will West žije podivný život, stěhuje se z místa na místo a netuší proč. Rodiče po něm chtějí, aby ve škole nevybočoval z průměru, a také v běžeckém družstvu by neměl moc vynikat. Jenže potom se Will zapomene a při celostátním inteligenčním testu získá nejvyšší počet bodů v historii.

Uchází se o něj exkluzivní gymnázium, Centrum integrovaného studia, a sledují ho podezřelí muži v černých autech. Když najednou přijde o rodiče, musí do nové školy uprchnout, aby si zachránil holý život. Tam postupně zjišťuje, že není jako ostatní – takové fyzické a mentální schopnosti by prostě člověk neměl mít. Iluze bezpečí velmi rychle pomine. Will se opět stává středem zájmu – ale koho vlastně? Kdo jsou jeho nepřátelé a co od něj vůbec chtějí? Postupně vychází najevo, že uvízl v boji mezi titánskými silami, který zuří celá tisíciletí.
zdroj (obálka i anotace): jota.cz

V úterý ráno se Will West probudí a jako vždy se podívá na otcovo první pravidlo, které je napsané na plakátu. Nejdříve ho čeká běh a pak škola. Ale při běhu ho začne sledovat černý sedan. Poté je ve škole přivolán k řediteli do kanceláře, kde na něj čeká doktorka Robbinsová. Will se dozvídá, že normovaný test, který psal v září, dopadl naprosto výborně. Doktorka mu poté nabídne plné stipendium v Centru integrovaného studia ve Wisconsinu. Všechno se mění. Will má podle pravidel zůstat nenápadný. Jeho matka je ale úplně jiná a je otázka času než se jeho otec změní taky. V tom mají prsty muži, které si Will překřtí na černé čepice. Jediné východisko je tedy utéct z domova. A příhodné místo je právě Centrum!

Pravidlo č.98: Nedívej se na svůj život jako na film, ve kterém hraje někdo jiný. Hraješ v něm ty. Děje se to právě teď.


Mark Frost se narodil v New Yorku a vystudoval režii a scenáristiku. Proslavil se především seriálem Twin Peaks, na kterém se podílel spolu s Davidem Lynchem. Paladinovo proroctví: Probuzení je první knihou, kterou jsem od autora četl, ale v češtině mu jich vyšlo už vícero. Asi nejvíc mě zaujala kniha Seznam sedmi a její volné pokračování Šest mesiášů. Kniha Paladinovo proroctví: Probuzení je prvním dílem plánované trilogie a řadí se mezi thrillery s paranormálními prvky.

Hlavním hrdinou knihy je patnáctiletý Will West, který žije s rodiči, ale často se musejí stěhovat. Vždy se choval nenápadně, sedal až vzadu a hrbil se. Ajay je Willův kamarád a také spolubydlící. Dřív to býval introvert, ale díky tomu, že nesmí používat mobily (a pouze textovat), se rozmluvil. Kvůli tomu, že měří necelý metr padesát, tak se mu ostatní smáli. Naučil se tedy spíš používat důvtip a také má jisté neobyčejné schopnosti. Nick je robustní, svalnatý blonďatý chlapec. Je vtipálek i když trochu nechápavý. Docela dobře ho charakterizuje první scéna, kdy se s Willem seznámí a předstírá, že ho přišel poučovat o pravidlech. Elise je černovlasá dívka s velkýma zelenýma očima. A poslední spolubydlící je Brooke, do které se Will na první pohled zakouká. V bytě je velká společenská místnost a každý z nich má svůj pokoj. Kromě těchto hlavních hrdinů je v příběhu ještě plno vedlejších postav. Rád bych jmenoval Nanda, který se živí jako taxikář a ačkoliv Willa potkává prvně v životě, dost mu pomůže a to nejen jednou. Poslední postavou, o které bych se rád zmínil je trenér Jericho co má pověst tvrďáka. Doufám, že v dalším díle bude mít víc prostoru, protože v závěru to bylo dost zajímavé.

Pravidlo č.77: švýcarská armáda za moc nestojí, ale nikdy nevycházej z domu bez jejich nože.

Říká se, že méně je někdy více, ale tím se autor neřídil. V knize je smícháno plno různých prvků. Hlavní hrdina má odkudsi superschopnosti, do toho ho pronásledují tajemní muži, které si pokřtí jako černé čepice. K tomu si přidejte technologii budoucnosti - tablety, které vynikají až děsivou umělou inteligencí, strážného anděla, příšerky z jiného světa zvaného Nikdie a skupinu co si říká Rytíři Karla Velikého. Zní to jako dort pejska a kočičky, ale dohromady to funguje. I když se do konce knihy některé věci vysvětlí, další zůstanou nedořešené. O něčem ta dvě pokračování přece musí být! A v závěru knihy nám autor přichystal pořádné překvapení, takže se už těším na druhý díl. V průběhu celé knihy jsou do textu zakomponovaná pravidla, které napsal Willův otec a jejich seznam naleznete v závěru knihy. Je to zajímavé zpestření.

Paladinovo proroctví: Probuzení je napsáno čtivě a rozhodně se nebudete nudit. Čeká vás plno napínavých situací, přátelství a rodící se láska. Kořením příběhu je určitě vtip, o který se většinou postará Nick. Celkový dojem tak kazí snad jen velký mix prvků. Knize dávám celkem tři hvězdičky a jsem zvědavý jak bude příběh Willa a jeho přátel pokračovat.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.






Komentáře

  1. Ta knížka se mi moc líbyl a byla napínavá.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá knížka!Přečetla jsem ji za necelí týden a vychutnala si ji!Tuto knížku doporučuji všem je skvělá zábavná a napínavá.Úžasné dobrodružství a taky mnoho legrace!Několikrát jsem se přistihla že jsem se rozesmála přes celý byt.Jedna z nejlepších knížek které jsem četla!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø