Mayské proroctví: Hadí spirála - Christy Raedeke


Kdo nečetl předchozí díl, ať se nepřibližuje!!

Autor: Christy Raedeke
Překlad: Drahomíra Michnová
Počet stran: 280
Název série: Prophecy of days
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Caity byla předurčena sehrát důležitou roli při záchraně lidské civilizace. Je však ve velkém nebezpečí, zrádná organizace Fraternitas je jí v patách. Pokud Caity a její přátelé selžou, převezme vládu organizace a odsoudí vše k zániku. Podaří se získat dostatečnou sílu pro záchranu světa? Naplní se starodávné proroctví?
Knížka začíná malou rekapitulací toho, co se zhruba stalo v minulém díle. Caity na téhle stránce vypočítává, co má a co ztratila v boji s Fraternitas.
TORUS
zdroj: blog.drbren.com
Caity se vrací domů na ostrov Huracan. Bohužel si to tam moc neužije, protože musí pokračovat ve svém poslání. Proto si vybere školu na druhém konci světa - v jižní Americe. Na téhle škole, jejíž slogan zní Následuj jiskru, mohou studenti kvůli studiu všemožně cestovat a Caity se chce dostat do Dunhuangských jeskyní, aby našla strýčka Li. Spolu s ní se na školu přihlásí i její nejlepší kamarádka Justine. Během prvních dní se vydávají do Číny, kde se jim povede rozluštit symbol tří zajíců a zjistí velmi zajímavou souvislost s lidským tělem. Poté to vezmou přes Anglii do Palenque. Co se ale bude dít dál? Podaří se Caity vyřešit problém celého světa a zachránit si při tom život? A bude  pokračovat její vztah s Alexem? Přečtěte si závěrečný díl této série a uvidíte.


zdroj: www.amazon.com
Christy Raedeke je nejen spisovatelka, ale také cestovatelka. V této knize spojila obě své lásky a to lásku k mystice a lásku ke starověkým učením, jako je např. feng-šuej. Tahle její knížka se řadí do žánru YA. Fantasy to tak úplně není, protože příběh se odehrává v našem světě, který je na první pohled normální.



zdroj: www.photosimon.cz
Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Caity Mac Firelandová. Odvážně se pouští do nebezpečí, které ji přináší válka proti Fraternitas a stále je zamilovaná do Alexe. Dále tu máme Justine. Projevuje se jako nejlepší kamarádka na světě. Pouští se s Caity do všeho, co jí přinese její poslání. Alex je skvělý a dokonalý a prostě nejlepší. Jinak se o něm nedozvíme nic víc, že má talent na počítačové programy. A můj milovaný Pan Papírek. Moc chytrá opička druhu Malpa Kapucínská, která komunikuje prostřednictvím origami. Jezdí s Caity po všech výletech a radí jí. Je totiž vychovaný v nějakém klášteře nebo tak nějak a umí prostě všechno. Strýček Li si to u mě vyloženě vylepšil a Bolon byl samozřejmě tajemný jako hrad v Karpatech.

Pár slov k obálce. Červená jí sluší a pěkně se na ní dívá. Je zajímavá a vedle prvního dílu se moc hezky vyjímá. Na obrázku je Uroboros - had, který si kouše vlastní ocas. Teoreticky by to mohl být také Okřídlený had, o kterém se v příběhu mluví, ale já se spíš přikláním k tomu Uroborovi. Tento symbol znamená nekonečno nebo koloběh sebezničení a sebeobnovy, což se k mayskému kalendáři dobře hodí.

První díl je založen na Mayském proroctví, podle něhož měl být v prosinci 2012 konec světa tak, jak ho známe. Svět má být prostě lepší. A teď ke knížce. Docela mě překvapilo, že tato knížka má méně stránek, než první díl, vzhledem k tomu, že v tomhle díle by se mělo všechno rozuzlovat. Ale jinak byla knížka moc pěkná, stejně tak jako první díl. A stejně jako v prvním díle se Alex vyskytoval jen na pár stránkách, což mě dost mrzelo. Docela jsem si ho oblíbila i když tam moc nebyl. Tentokrát nebyl problém s nějakými moc odbornými výrazy, i když párkrát jsem se nechytala. Takže celkové hodnocení je, stejně jako u prvního dílu, 3,5 hvězdičky. Knížka byla lehce nadprůměrná a určitě originální.

zdroj: veeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


Komentáře

  1. Pořád ještě tak úplně nevím, jestli si druhý díl přečíst nebo ne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No určitě záleží na tom jak moc tě zaujal první. Knížka byla pěkná, ale jestli čekáš nějaký zázrak, tak se bohužel nedočkáš :-(.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan