Smrtící zrození - J.D. Robb


Autor: J.D. Robb
Překlad: Martin König
Počet stran: 384
Nakladatelství: Metafora


Dva lidé brutálně zavražděni a jedna těhotná žena nezvěstná…

Eva Dallasová na stopě zvráceného zabijáka.

Technologie v roce 2060 v New York City už hodně pokročila, porod však stále zůstává stejný jako na počátku věků. Přestože poručík Eva Dallasová musí řešit případ dvojnásobné vraždy, stejně pomáhá své těhotné kamarádce Mavis, i když to pro ni znamená například uspořádání tolik obávané předporodní párty…
Potom ale Mavis potřebuje ještě větší laskavost. Tandy Willowbyová, jedna z budoucích matek v jejím předporodním kurzu, zmizela jen několik dní před prvním termínem – dokonce nepřišla ani na onu předporodní párty k Evě a Roarkovi domů, a přitom se na ni tolik těšila. Tandy se nedávno odstěhovala z Londýna, takže v New Yorku nemá příliš mnoho přátel ani žádné příbuzné. Když Eva přijde do Tandyina bytu a objeví tam na stole zabalený a připravený dárek na párty pro Mavis – a její taška do porodnice leží na podlaze –, přeběhne jí mráz po zádech. 
Běžně by celou situaci předala oddělení pohřešovaných. Eva toho má už tak na talíři dost, protože musí zjistit, kdo zavraždil Natálii Copperfieldovou a jejího snoubence, dva zaměstnance jedné velice prestižní účetní firmy. Mavis ale nechce, aby případ vyšetřoval někdo jiný než Eva – a Eva nedokáže říci ne. Musí Tandy vystopovat během stíhání obzvláště zvráceného vraha, kdy prověřuje všechny smlouvy a podvody ukryté ve složkách těch nejbohatších a nejtajuplnějších občanů. Naštěstí má k dispozici zkušenosti svého manžela Roarka – miliardáře, který jí s těmi cifršpiónskými záležitostmi pomáhá. Jenomže zatímco on doluje ta nejdůležitější data, která by měla případ rozlousknout, Eva ve světě z masa a kostí čelí až příliš skutečnému nebezpečí.
zdroj (obálka i anotace): metafora.cz

Eva a Roark jsou na večerním předporodním kurzu, kde právě promítají záběry z porodu. Dallasová by nejraději odešla, protože už absolvovala přednášku a také asistovala při simulovaném porodu robotické rodičky. Potom jdou do restaurace společně s Mavis a Leonardem a po večeři odvezou přátele domů. V noci se zdá Evě hrozný sen, který přeruší zvonící telefon. Informují ji o vraždě Natálie Copperfieldové. Jede tedy do čtvrti Village, kde se sejde s kolegyní Peabodyovou. U dveří řadovky jim policistka oznámí, že je zavolala Natáliina sestra. Eva se sestry oběti krátce zeptá na pár věcí a jde vyšetřovat na místo činu.

Nora Roberts, píšící pod pseudonymem J.D. Robb, se narodila v roce 1950. Její kariéra začala v roce 1979, kdy zůstala doma zasněžená spolu se svými syny. Zpočátku byli její rukopisy odmítány, ale v roce 1981 jí vyšla první kniha. Několik jejích knih bylo i zfilmováno. Smrtící zrození je detektivní příběh.

Hlavní hrdinkou knihy je Eva Dallasová, která pracuje u policie. V zaměstnání dosáhla hodnosti poručíka. Pracuje opravdu pečlivě, všechno zaznamenává, dedukuje a dobře používá svůj ostrý jazyk. Dokáže být totiž opravdu sarkastická. Trochu mě ale překvapil její postoj k těhotenství a věcem okolo. Další důležitou postavou je její manžel Roark, který jí při vyšetřování pomáhá s finanční stránkou, ale také jí doprovází na místa činu nebo k osobám. V knize se objevují další policisté, kteří jsou součástí vyšetřovacího týmu a lidé z firmy. Za zmínku ještě stojí Evina kamarádka, Mavis, která čeká dítě.

Příběh se odehrává v roce 2060 a jsou zde různá technická zlepšení. Tak například videofony, roboti, ale i další věci. Kniha je psaná v er formě a to čtivě. Vůbec nevadí jestli jste stejně jako já nečetli předchozí díly. Tohle je totiž samostatný případ. Líbí se mi jak postupovalo vyšetřování na místech činu, a různé rozhovory s podezřelými. Eva shromažďovala důkazy a důležité body a informace si psala na tabuli. Nejedná se o žádný akční příběh plný přestřelek. V knize dojde i na ostřejší mluvu a taky na sex, ale ten není popsaný nijak detailně. Vlastně je vždy zmíněný jen letmo. Na své si přijdou milovníci sarkasmu, protože taková hlavní hrdinka je. Co mi vadilo byl její pohled na porod a věci okolo (například příprava předporodního večírku). Myslím, že její panika a nechuť byla celkem přehnaná.

Knihu bych doporučil všem, kdo mají rádi detektivní příběhy, ale neočekávají napětí a akci. Jde o čtivou zábavu plnou vyšetřování doplněnou o sarkasmus. Kolikrát se u knihy i zasmějete. Moje hodnocení je tedy 3 a půl hvězdičky.


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora.


Komentáře

  1. Já jsem zatím četla jen první díl, ale líbil se mi. Čekala jsem něco hrozného, aspoň jsem byla příjemně překvapena. :o)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva