Hněv bohů - Rick Riordan


Autor: Rick Riordan
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 352
Název série: Kronika Cartera Kanea
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Fragment 


Život Cartera Kanea a jeho sestry Sadie se převrátil naruby. Odhalili totiž tajemství své rodiny.

Sourozencům Kaneovým koluje v žilách krev pradávných faraonů. Mimo to zdědili talent starých egyptských mágů. Paráda? Kdepak! Všechna ta zaklínadla, která se teprve učí ovládat, sotva stačí na to, aby se ubránili zákeřným protivníkům, nestvůrám, nebezpečným mágům a rozzlobeným egyptským bohům… Navíc se v kouzelné říši duatu pomalu probírá k životu ten nejhrozivější soupeř: had Apop, který chce nastolit věčnou vládu chaosu. Carter a Sadie musí najít tři části kouzelného svitku, který probudí boha slunce Rea, a objevit, kde se starý bůh vlastně ukrývá. Na záchranu světa zbývá jenom několik dní a čas se už začal odpočítávat… 

Druhý díl trilogie úspěšného amerického spisovatele Ricka Riordana (autora Percyho Jacksona) navazuje na předchozí díl Kronika Cartera Kanea - Rudá pyramida.
Zdroj (obrázek a anotace):fragment.cz
Carter, Sadie a jejich přátelé se vloupají do Brooklynského muzea a vypůjčí si jeden egyptský artefakt. Tím, že Sadie vezme svitek spustí past a svitek papyru vzplane. Tenhle oheň sice nepálí, ale rychle se rozšíří a spustí ochranná opatření. Z kamenné desky se vynoří gryf, který je dvakrát větší než lev. Zkrátka celá kniha začíná, když podpálí Brooklyn. 


Ricka Riordana už snad není potřeba nějak detailně představovat. U nás vyšla pětidílná série Percy Jackson, dále pak trilogie Kronika Cartera Kanea jejíž poslední díl vyjde na jaře 2013. Poslední sérií jsou Bohové Olympu. Riordan učil angličtinu a historii na školách v Kalifornii a San Antoniu. Nakonec se však začal na plno věnovat psaní knih. V současnosti žije se svou manželkou a dětmi v San Antoniu.

Postav je v knize docela hodně, ale vezmeme to pěkně popořádku. Hlavní postavy jsou Carter Kane a jeho sestra Sadie. Přibylo několik dalších dětí, ale nejdůležitější pro příběh jsou Jas a Walt. Walt je vysoký čtrnáctiletý kluk a specializuje se na výrobu magických amuletů. Moje oblíbená Bastet (kočičí bohyně) se v tomto díle téměř neobjeví, ale jen aby uvolnila prostor další božské postavě. Tou je Bes, trpasličí bůh, který vás zaručeně pobaví. Dalšími starými známými jsou Desjardins a Sutech.

Zápletka příběhu je celkem jednoduchá. Sourozenci mají pár dní na to, dát dohromady tři kusy svitku, kterým probudí boha Rea. Protože jinak Apop unikne z vězení a uvrhne svět do chaosu. Kromě toho se Carter snaží najít Ziu (kdo četl minulý díl ví, že skutečná Zia je někde ukrytá). Kniha je cílená na mladší čtenáře (Fragment uvádí 11+), ale určitě to neznamená, že by si jí nemohl přečíst někdo starší. Opět očekávejte akční scény a plno humoru, to vše zabalené v egyptské mytologii. Na posledních stránkách najdete seznam postav a různé egyptské termíny např. duat, což znamená kouzelná říše.

Sečteno a podtrženo jedná se o zábavnou knihu pro mladší čtenáře. Čtenář se díky ní dozví i zajímavé informace o egyptské mytologii. Postavy jsou sympatické (i když Sadie se tentokrát chovala občas trochu sobecky) a rozhodně nenudí. Příběh je lineární, postavy putují a potkávají postavy z mytologie, ať už bohy nebo různé nestvůry. Příběh se uzavře třetím dílem, který pravděpodobně vyjde v březnu. Oproti sérii o Percym, která měla stoupající kvalitu knih, si Kroniky drží svou laťku. Knížce dávám 3,5 hvězdičky.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø