Řez - James Hayman



Autor: James Hayman
Překlad: Irmgard Kolínská
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment



Detektiv Michael McCabe chce svou malou dceru vychovávat daleko od násilného prostředí velkoměsta. V klidném Portlandu ale čeká zkušeného policistu šok. Během vyšetřování se už setkal s hroznými věcmi, ale místní vrah je pro kriminalisty jako noční můra. Dívce, která je nalezena mrtvá na skládce, někdo s chirurgickou precizností vyřízl srdce. Ve stejný den, kdy je objeveno tělo, zmizí další mladá žena. McCabe je přesvědčený, že za oběma zločiny je jeden člověk. Co odhalí pátrání, jehož stopy vedou až do místní smetánky? Kdo se skrývá za tváří zkušeného zabijáka? Začíná závod s časem, ve hře je život unesené ženy...
zdroj (anotace i obálka): fragment.cz




V Portlandu si brzo ráno chce jedna mladá žena jménem Lucy zaběhat. Společně se svým psem Fritzem vyrazí ranním vzduchem, ale potká muže, který se jí představí jako Harry Potter. V nestřeženém okamžiku jí píchne injekci a ona zmalátní a omdlí. Její psík sice kousne muže do nohy, ale ten ho chytne, ale co se s ním děje pak, to už Lucy nevidí. 
Večer se Michael McCabe spolu s Kyrou vydají do restaurace, ale jejich společný večer je přerušen telefonem. Zavolala jeho kolegyně Maggie Savageová, protože bylo nalezeno tělo mrtvé ženy. Podle všeho to vypadá na zmizelou dívku Katie Duboisovou. Nejděsivější na tom ovšem je, že mladé dívce někdo vyřízl srdce.

James Hayman se narodil v Brooklynu a vyrostl v Manhattanu. V roce 2001 se odstěhoval do Maine a začal se věnovat psaní. V současné době připravuje druhý román s hrdinou McCabem. Jeho manželka se jmenuje Jeanne a je brunetka stejně jako bývalá žena jeho literárního hrdiny. Má rád whiskey a staré filmy. Řez patří mezi thrillery.

McCabe se narodil v Bronxu. Nedokončil filmovou školu a začal pracovat u NYPD. Vzal si Sandy, ale později se s ní rozvedl. Z tohoto manželství má dceru Casey, která s ním také bydlí. Jeho bývalá manželka si našla bohatého muže a raději žije v přepychu než s obyčejným policistou. Michael se rád napije whiskey. Miluje svojí přítelkyni Kyru, která je umělkyně.

Kniha je psaná v er formě a každá kapitola je označená dnem a hodinou, kdy se příběh odehrává. Jak se později ukáže, čas zde hraje důležitou roli. Hlavní hrdina se domnívá, že mají co do činění se sériovým vrahem a hlavně, že je Lucy naživu a mají asi týden aby ji našli. Tato informace vyplyne z pátrání, ale nebudu vám o tom víc prozrazovat. Chtěl jsem totiž dodat, že některé kapitoly jsou psané z pohledu Lucy a dodává to celé knize na dramatičnosti. Příběh se četl opravdu velice dobře a stránky příjemně utíkali. Líbilo se mi, že hlavní hrdina byl policista a celé to bylo prodchnuté vyšetřováním. Ale nebylo to jen o řešení případu. Michael McCabe rozhodně není jen detektiv, ale člověk s daným charakterem a minulostí. Už se nebudu vracet k jeho charakteristice, ale něco bych ještě dodal. Jeho bratr také dělal u policie, ale přešel na druhou stranu a spolupracoval s různými prodejci drog. Jeden z nich ho také zastřelil. Ale Michael později toho dealera drog zabil i když z toho měl problémy. Nejenže to zastavilo jeho kariérní postup, ale také má občas zlé sny. Také mu nepřidá, že jeho bývalá manželka se po dlouhé době začala zajímat o jejich dceru a chce se s ní vidět, což se McCabeovi dvakrát nezamlouvá. A ani Casey není nadšená. 

Kniha je napínavá, má akční pasáže a čte se opravdu sama. Určitě se při čtení nebudete nudit. Hlavní hrdina není jen nějaký načrtnutý charakter, ale má pevně danou povahu a minulost. Neřeší jen případ, má také svoje osobní starosti. Řez je thriller, který můžu doporučit ke čtení. Bude určitě bavit dospělé čtenáře thrillerů a kriminálních případů. Dávám čtyři hvězdičky.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.


Komentáře

  1. Super, takže určitě nesáhnu vedle, když si ji přečtu. Takovéhle knihy mám moc ráda. A recenze se ti opravdu povedla.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø