Povolání: Zaklínačka - Olga Gromyko


Autor: Olga Gromyko
Překladatel: Ing. Pavel Weigel
Počet stran: 224
Název série: Volha Redná
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Zonerpress

Anotace:
Fantasy dobrodružství o mladé zaklínačce, která se umí ohánět lépe slovy než mečem a dar použití magie dostala snad od všech sudiček.
Volha Redná, osmnáctiletá studentka praktické magie, dostane za úkol vydat se do upírského panství a zjistit, co je pravdy na hlášení o tamním výskytu krvelačného netvora. Podivné je, že takovým úkonem byla pověřena právě ona, ne nějaký jiný, zdatný zaklínač. Navíc prostředí plné upírů není právě ideálním místem pro mladou dívku…
Hlavní hrdinka má ovšem dvě silné zbraně: talent pro magii a ostře nabroušený jazyk. Nezalekne se skoro ničeho – ani partičky nabroušených upírů, ani podivné příšery, která ji chce sežrat, ani protivného profesora. Snad jen ta zápočtová práce, co musí napsat, jí dělá vrásku na čele.
Humorná fantasy o drzé mladé zaklínačce je napsána svižným jazykem, čtenáře snadno zaujme a pobaví. Sympatická hlavní hrdinka je nosným pilířem celého příběhu, vyšperkovaného vtipnými dialogy a dobrodružnou zápletkou. Nejedná se o následovnici ani Harryho, ani Geralta… je tu prostě Volha.
zdroj(obálka i anotace): www.zonerpres.cz

Příběh začíná na cestě do Dogevy, jednoho z mnoha údolí obývaného upíry. Řádí zde totiž nějaká příšera, která si vybírá pouze čaroděje nebo lidi. Proto si celá čarodějná rada myslí, že upíři se vymkli kontrole a začínají zabíjet. Přece jen ještě převládá názor, že upíři jsou krvežíznivé stvůry, které se přece nemůžou chovat rozumně. Naše hrdinka, Volha Redná, přemýšlí, proč poslali právě ji. Přece jen ještě nedostudovala a proti magickým mistrům by mohla být "trochu" znevýhodněná. Je sice nadaná a všemi mastmi mazaná, ale schází jí několik let dalšího studia. Jejím dalším nadáním je ostrý jazyk, který ji ale dokáže dostat do zvlášť zajímavých situací. V Dogevě se za zajímavých okolností seznámí s místním vládcem a začíná hledání příšerky, která požírá čaroděje. A také začíná zkoumání místních. Volha se totiž rozhodla, že napíše zápočtovou práci na téma "Upíři a jejich zvyky". A zjišťuje zajímavé věci - žádný česnek, žádné rakve, žádná neviditelnost v zrcadle. Vlastně všechny pověry o upírech jsou nějakým způsobem zkomolené. Nakonec se jí povede i vypátrat tu příšerku, která má na svědomí ten její nečekaný výlet. Ale co s ním dál provede? Čekají ji opravdu zajímavá překvapení, která byste na začátku určitě nečekali.

Olga Gromyko je běloruská spisovatelka a je také členkou Svazu spisovatelů v této zemi. Volha Redná je hrdinka, která je jako jediná známá i u nás. Napsala ještě dvě další série, ale azbuku bohužel neovládám a s některými názvy si nedokázal poradit ani překladač. Příběh se řadí mezi humornou fantasy. Je to jeden mých oblíbených žánrů, protože se moc ráda směji.

Hlavní postavou je již několikrát zmiňovaná Volha Redná. Má veliké nadání na magii a dost ostrý jazyk. Věří jen tomu, co se jí strčí přímo pod nos, ale zároveň je příšerně zvědavá. Zvlášť, když jí někdo řekne: "Nečti to!". Další důležitou postavou je Len. Je to panovník Dogevy, ale má tak dlouhé jméno, že mu prostě říkají jenom Len. Všude Volhu doprovází a užijí si i nějakou tu legraci. Chvílemi to vypadá, že Len se Volze líbí, ale nic z toho nebude.  Jediné, co se Volze na něm nelíbí je, že umí číst myšlenky. Kryna je upírka, která u sebe Volhu ubytuje a právě ona je pokusným králíkem na pověry, které se k upírům vážou. Další vyloženě významné postavy tu nejsou. Volžin patron se objevuje asi ve dvou kapitolách, upíří radní jsou tu jen proto, aby tvrdili, že je všechno v pořádku a místní bylinkářka se ukáže asi třikrát. Takže můžeme  s klidem říct, že Volha, Len a Kryna jsou hlavní postavy.

Pár slov o obálce. Je na ní Volha. Já mám nejradši, když je na obálce hlavní hrdina. Fialová v kombinaci se žlutou je moc pěkná a k příběhu se hodí, ani nevím proč. Prostě mi to tak přijde. Zajímavá kresba tomu navíc dodává takový zvláštní efekt. Nevím, jak přesně bych to měla říct, ale je to prostě takové reálné.

Knížka se mi opravdu moc líbila. Je to vtipné a já se opravdu ráda směji. Jen škoda, že takhle vtipných knížek není víc. Zatím jsem četla jen několik, které se o to snažily, ale jen tahle a potom Kate Daniels mě opravdu rozesmály. Také se mi líbily obrázky na konci každé kapitoly. Nejsou nijak složité, jen cop z česneku nebo stroužek, ale stejně je to pěkné. Taková  pěkná jednoduchá ozdůbka. Nevím, co bych měla ještě psát, abych se neopakovala v tom, že je knížka skvělá. Na knížce jsem nenašla žádnou chybu. Překlepy jsem nenašla, příběh se mi líbil a byl originální, obálka je také moc hezká, takže knížce dávám zasloužených 5 hvězdiček. Kéž by bylo víc takových, které opravdu pobaví a nebudou se příběhem lísat k něčemu, co vyšlo před pár lety. Volhu totiž nelze přirovnat k žádnému kouzelníkovi, kterého už známe. Je to prostě Volha.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Jak jsem už jednou říkala, je mnohem jednodušší, psát recenzi na knížku, která se mi nelíbila. Když jsem totiž z knížky nadšená, tak je pro mě mnohem jednodušší sklouzávat k superlativům. A to zase nechci, protože když napíšu, že je to skvělé, úžasné a prostě super, tak z toho čtenáři půjde jen hlava kolem a nic si z recenze neodnese.



Komentáře

  1. Túto knižku si veľmi chcem prečítať! Strašne ma láka 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tě nezklame. Knížka je vtipná a odhaluješ záhadu. Co víc od knížky chtít :-)

      Vymazat
  2. pěkná recenze. :) Místy se sice opakuješ a taky na mě trochu moc prozrazuješ o ději, ale patří mezi ty lepší. :)
    Jop, Volha je kapitola sama o sobě. Přestože je to knížka se slabším dějem a vlastně to všeho všudy ani žádný zázrak není, Volha to vytáhla dost vysoko a mám tu knížku ráda. x))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za chválu. Já se vždycky snažím, abych prozradila maximálně to, co je v anotaci, ale tady se mi to moc nepovedlo, uznávám. A to s tím opakováním, to je moje věčné prokletí. Snažím se to korigovat tím, že Martin mi recenze kontroluje :-)

      Vymazat
  3. Nevieš si predstaviť aká som za túto recenziu vďačná. :D

    Ále, ále takže vtipné to je, hej? No dobre to už počúvam z každej strany ale ty si túto malú perličku vypeckovala na maximum.

    U Zaklínačky som váhala pretože mám tých kníh dosť, no dobre ty si ma presvedčila, že raz sa k nej určite dostanem (lebo už som ju mala na zozname ale v dôsledku asi 50 kníh hodnota všetkých cez 800 eur...musela som vypustiť viac ako polovicu).

    Okrem toho tá obálka sa mi zdá byť neobyčajná, krásna, jasné, že ju chcem! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio