Dotkni se temnoty - Karen Chance


Autor: Karen Chance
Překladatel: Martin König
Počet stran: 352
Název série: Cassie Palmer
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Baronet

Anotace:
Cassandra Palmerová dokáže vidět budoucnost a komunikovat s duchy — což je vlastnost, díky níž po ní touží mrtví i nemrtví. Duchové mrtvých obvykle nebezpeční nejsou; ti si jenom rádi povídají... pořád.
Zato nemrtví, to je jiná kapitola.
Stejně jako každá jiná rozumná dívka se i Cassie snaží upírům vyhýbat. Když však krvežíznivý mafioso, od něhož před třemi lety utekla, Cassii znovu našel a jde mu jen o pomstu, musí o pomoc požádat Senát upírů.
Nemrtví senátoři jí však nechtějí pomoci zadarmo – a tak Cassie musí spolupracovat s jedním z jejich nejmocnějších členů, nebezpečně svůdným upírským mistrem — a cena, kterou požaduje, může být vyšší, než jakou je Cassie ochotna zaplatit...
zdroj (obálka i anotace): www.baronet.cz
Cassie Palmerová vyrůstala mezi upíry, což by nebylo nic tak divného, kdyby nebyla člověk. A ještě ke všemu ne úplně obyčejný člověk. Cassie je jasnovidka a hlavně proto si ji Tony tak dlouho nechával. Když totiž přeměníte jasnovidce v upíra, tak ztratí své schopnosti. Tony ji vychoval (hlavně proto, že zabil její rodiče, aby získal její schopnosti pro sebe), ale přesto od něho před třemi lety utekla a překazila mu plány policejní razií. Cassie má ještě jednu schopnost, ale tu, ze zřejmých důvodů, přede všemi tají. Vidí duchy a dokonce s nimi i mluví. A jednoho si dokonce tak nějak "ochočila" a duch jí dělá něco jako hlídku, kdyby se Tony moc přiblížil. A příběh začíná ve chvíli, kdy se právě přiblíží. 
Cassie se dostává do smrtelného nebezpečí, ze kterého jí dostane Tomas, její spolubydlící, ze kterého se vyklube upír. Ten ji odvede k upířímu senátu, který  jí prý pomůže, ale samozřejmě to nebude úplně zadarmo. Jen Cassie ještě neví, co po ní budou chtít, ale je jí jasné, že se jí to nejspíš nebude líbit. Nechci prozrazovat další děj, protože se všechno prolíná se vším a nechci, abyste se připravili o nějaký zajímavý okamžik.

Karen Chance žila v několika zemích světa. Nyní žije na Floridě a píše knihy žánru urban fantasy. Je autorkou sérií o Cassie Palmer a Dorině Basarab. Její knihy se objevily na prestižních žebříčcích New York Times a USAToday.

Hlavní postavou je Cassandra Palmerová. Je jasnovidka a navíc vidí vidí duchy. A k tomu má ještě jednu "výhodu" - vyrůstala mezi upíry. Proto je zvyklá na kdejaké nechutnosti a nějaké to vražděníčko. I když to byl jeden z důvodů, proč nakonec utekla. Cassie je odvážná a chytrá. Proto se jí také povedlo tak dlouho přežít na útěku před vraždícími upíry. Další postavou je Tomas, Cassiin spolubydlící. Na začátku to vypadalo na velkou lásku a milého kluka. Sice se z něj vyklube upír, ale to zas tolik nevadí. Nakonec se ale zachová dost ošklivě, takže už ho nemám ráda. V tomhle příběhu je důležitých i několik dalších upírů, jako třeba Mircea nebo Louis-César. Díky jednomu se dozví o nových schopnostech, které během několika dní získá a do druhého se tak trošku zakouká a nejen to ;-). 

Pár slov k obálce. Není úplně špatná. Dívka v červených šatech se mi líbí. Tetování na zádech má stejné jako hlavní hrdinka, takže předpokládám, že je to opravdu ona. Jen mi není jasný ten kouř. I když na některých místech obálky to spíše vypadá, jako když září (třeba nad levým ramenem). Na pravé ruce to zase vypadá, jako když se odpařuje, takže vážně nevím, co to má za smysl. Ale proč jsou na pozadí ta okna se zataženými roletami? Žeby proto, aby ji nikdo neviděl, když se zrovna schovává před Tonym? Kdo ví, co tím chtěl autor obálky říci. Ale já bych to viděla asi takhle: dívka je skvělá, okna jsou nic moc a kouř opravdu nechápu.

Takže na místě by bylo celkové hodnocení knihy. Prvních 100 stran se naprosto nic nedělo. Vyloženě jsem se nudila. Zbytek už byl, co se týče akce, docela nabitý. Na konci jsem si nervozitou i kousala nehty, ale stejně se mi to moc nezdálo. Námět byl originální, to je sice pravda, ale příběh samotný nebyl napsaný nic moc. Sem tam jsem našla nějaké výrazy, které by mi seděly spíš do knihy psané v předminulém století. Nevím, jestli to byl záměr autorky (přiblížení se k Draculově době) nebo nedostatek pana překladatele, ale ta slova mi tam prostě neseděla. Přece jen je to moderní příběh. Hodnocení obálky už nebudu opakovat. Možná jen to, že kdyby dívce zvolili jiné pozadí, mohlo to být lepší. Takže to shrňme: přijatelná obálka, originální téma, zajímavé krmení upírů, napínavý konec, ale bohužel příběh byl napsaný tak nějak divně.

Celkově tedy dávám knížce 2,5 hvězdičky, protože je až zoufale průměrná. Druhý díl si určitě přečtu, abych věděla, co se bude dít. Knížku už si ale určitě nekoupím v papírové podobě.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Co si o knížce myslíte vy??


Komentáře

  1. obálka aj anotácia vyzerá zaujímavo, možno sa po nej raz poohliadnem 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. recenze i obálka je zajímavá, to je fakt. Třeba se ti to bude líbit. Každý má svůj názor.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se obálka docela líbí, jen ty okna jsou divné to máš pravdu. No a co když tím kouřem myslí nevím mlhu a tím pádem ty duchy? Těžko říct. :-D
    Kniha mi přišla docela zajímavá, ale nejsou na to až tak dobré ohlasy, takže jsem dala přednost jiným knížkám a ještě jsem ji nečetla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To že se kniha nelíbila ostatním, neznamená, že se nebude líbit tobě. To znám :-)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva