Vytie vlka - Martina Miková


Autor: Martina Miková
Počet stran: 320
Název série: Volanie krvi
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: MEA 2000
Jazyk: slovenský

Anotace:
Cedric Darx sa každú noc mení na zúrivého vlka, túžiaceho po krvi a love. Nikto a nič, čo sa po západe slnka nachádza v horách, nie je pred jeho zúrivosťou v bezpečí. Až do dňa, keď natrafí na záhadnú Shine Carterovú. Shine je presvedčená, že je blázon. Vo sne ju prenasledujú príšerné vidiny a nedovolia jej spať. To sa však zmení, keď sa začne stretávať s krásnym a dokonalým Cedricom. A ešte je tu aj vlk, ktorý zaháňa hrôzy jej nocí. Nájdu si Cedric a Shine k sebe cestu? Kto je vôbec Shininým záhadným prenasledovateľom? Pomôže im láska zbaviť sa toho najhoršieho v ich životoch? A je vôbec možné, aby niekto miloval vlkolaka?
zdroj (obálka i anotace): www.goodreads.com

Už v minulé knize jsme poznali tři sourozence Darxovi. Aidana, Cedrica a Merinu. Volanie krvi vyprávělo o Aidanově osudu a tento díl je o Cedricovi. Cítí se moc osamělý, protože si o sobě myslí, že je krvežíznivá stvůra a nemá naději na lásku a normální život. I když tohle si asi o vlkodlacích myslí každý.
Jednoho dne, když se Cedric ve své vlčí podobě vydává na lov, ucítí člověka a to se mu vůbec nelíbí. Jeho lidská část je znechucena tím, že opět zabije člověka, protože jeho vlčí část chce jenom trhat. Místo nenáviděných turistů však na mýtince spatří smutnou dívku, na kterou nemůže zaútočit. Nemůže ani nechce. Odchází, ale dívka mu nejde z hlavy. Pořád na ni musí myslet a požádá Claire, aby mu o té záhadné dívce něco zjistila. Dívka se jmenuje Shine a Cedric zjistí, že je jediný, kdo dokáže dívku ochránit před děsivými můrami a stvůrami, které na ní čekají ve snech. Proto se rozhodne, že jí bude pomáhat. A to jako člověk i jako vlk. Shine se ho totiž vůbec nebojí. Cedric pomalu zjišťuje, že je do Shine zamilovaný a ona je mnohem raději v Cedricově společnosti, než je si je ochotna přiznat. Oba postupně zjišťují, co se to vlastně děje, ale víc už neprozradím, protože bych Vás připravila o překvapení a že jich dost. Přečtěte si tuhle knížku, určitě se Vám bude líbit.

Martina Miková napsala trilogii Volanie krvi. První díl Volanie krvi o Aidanovi, ze kterého se stal upír. Druhý díl Vytie vlka je o Cedricovi, ze kterého se stal vlkodlak a třetí díl Vôňa oceánu je o Merině, která žije jako siréna. Tuto sérii bych zařadila mezi YA, protože námět je podobný Stmívání.

Hlavní hrdinové jsou podle všech očekávání Cedric Darx a Shine Carterová. Cedric je vlkodlak. Jako člověk je to mohutný dvoumetrový chlap a jako vlk je samozřejmě také obrovský. Má hustý bílý kožich a velmi krvelačnou povahu. Když ale potkává Shine, tak zjišťuje, že se umí i ovládat. Ona je sice nešťastná, smutná a myslí si o sobě, že je blázen, ale na Cedrica má úžasný vliv. Shine se před časem pokusila o sebevraždu, protože kdykoli zavře oči, má šílené vize. Proto si o sobě také myslí, že je blázen. A aby toho nebylo málo, tak má sebevědomí na bodu mrazu. Díky Cedricovi se ale začne trošku otevírat a už není tak hrozně plachá.

Něco málo k obálce. Upřímně nevím, ale vždycky jsem si spíš myslela, že vlkodlak je normální člověk, který když se promění, tak vypadá jako vlk. Možná trošku větší než normálně, ale přece jen vlk. Ale slovenští návrháři mají zřejmě jiný názor. Asi zrovna viděli třetí díl Harryho Pottera :-). Ale alespoň obálka už ukazuje to, co má tzn. vlkodlaka. Sice by se mohl tvářit trochu přívětivěji a možná by mu neublížila ta bílá barva, kterou má Cedricova srst, protože se v té tmavé trošku ztrácí. To, že je ozářen měsícem tomu moc nepomáhá. Tmavou na tmavé prostě nevidíte. Zakončím to tím, že obálka už alespoň ukazuje to co má, ale pořád bych udělala nějaké úpravy. Jak jsem řekla, Cedric nejenže vypadá jako vlk a ne jako takováhle slintající zrůdička, ale navíc je bílý. Ale jinak je obálka pěkná a dívat se na ní určitě dá. 

Knížka je pěkná. Po přečtení prvního dílu jsem byla nesmírně zvědavá, co se bude díl dál a druhý díl mě opravdu nezklamal. Je o něco kratší, než ten první, ale to vůbec není na škodu. Abychom se dozvěděli to důležité, tak to stačí a navíc mě naprosto uchvátil konec. Něco takového jsem si přála už od první chvíle, kdy jsem toho neřáda poprvé zhlédla i když jsem si teda myslela, že se to nejspíš stane až na konci série. Ale určitě mi to nevadilo a jsem ráda, že to tak dopadlo. Příběh mě chytil a od začátku do konce jsem zatajovala dech. Na slovenštinu jsem si už poměrně zvykla, takže jsem ji měla přečtenou mnohem rychleji. Příběhu dávám krásné 4 hvězdičky, protože se mi líbil stejně jako ten první a také pořád čekám, co se z toho nakonec vyklube.


zdroj: www.veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat autorce za poskytnutí recenzního výtisku.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø