VTM - Hobit aneb cesta tam a zase zpátky


Od 1. října probíhá Velký Tolkien Marathon, jehož patronkou je Ettelëa. Více informací o projektu najdete zde.

Několikrát jsem už říkala, že jsme se do něj zapojili a to převážně ve videích do projektu Týden s knížkou a zmiňovala jsem to v projektu Teaser Tuesday. Já se zapojila hlavně kvůli tomu, že jsem nic od Tolkiena ještě nečetla a už mi to bylo vyloženě trapné.

Cílem tohoto projektu je přečíst knihu a poté zodpovědět pět otázek, ze kterých se čtenář dozví, jak se ta konkrétní kniha líbila.

Jak se vám kniha líbila/nelíbila... Proč? 
Mě se knížka moc líbila. Byla to taková hezká pohádka s dobrodružnými prvky. Knížka byla pěkně napsaná a četla se dobře. Přečtení mi sice trvalo dlouho, ale to bylo hlavně tím, že jsem mezi tím byla dost unavená a měla jsem hodně práce. Také jsem byla malinko zklamaná z konce knížky, ale nakonec mi došlo, proč to autor udělal tak, jak to udělal.

Kterou postavu jste si nejvíce oblíbili? 
Můj oblíbenec byl samozřejmě Bilbo Pytlík. Líbila se mi jeho odvaha, se kterou se pouštěl do všech dobrodružství. Líbil se mi jeho vývoj z ustrašeného malého hobitka na platného člena výpravy.
A také, nevím proč, mě zaujal Medděd. Možná proto, že jsem poslední dobou ulítlá na kožoměnce. A možná taky proto, že byl takový hodně veliký a nebezpečně vyhlížející, ale přesto byl vlastně hodný.

A naopak, kterou jste neměli vůbec rádi? 
Vím, že to není klasická postava, ale vyloženě jsem nesnášela draka Šmaka. Byl zlý a strašně chamtivý. Ležel na pokladu tak dlouho, až mu do těla zarostly diamanty. Nejhorší bylo, že mu to vůbec nevadilo.
A také mě přiváděl k šílenství starosta města na jezeře. Byl chamtivý a protivný. Já vím, že se nejdřív zachoval dobře a našim přátelům pomohl, ale potom se zachoval ošklivě.

Jak se vám kniha četla (byl pro vás jazyk jednoduchý, srozumitelný, byly v knize pro vás nudné pasáže,...)? 
Knížka se četla moc dobře. Šlo to rychle a bylo to vtipné, což mám na knížkách ráda. Nebylo to nijak složitě napsané. Žádné přehnaně dlouhé věty a srozumitelný jazyk knížce přidávají na přitažlivosti.

Dalo vám něco přečtení této knihy? Jaký z ní máte pocit a jaký je váš názor na hlavní myšlenku?
Určitě jsem poznala dalšího skvělého autora, který má skvělé nápady a velkou fantazii. Vymyslet takovou nádheru jako je Středozem, to není jen tak. Další věcí, kterou mi kniha dala, byla určitě zábava, kterou jsem si s ní užila. Knížku jsem si vyloženě oblíbila a určitě si ji ještě někdy přečtu. Moc se mi líbil Bilbův vývoj, což je asi i ta hlavní myšlenka. Ani ne tak dobrodružství a nebezpečí jako spíš to, že když něco chceš a nebojíš se za tím jít, tak tě čeká úspěch. 

Málem bych zapomněla na hodnocení. Dávám plný počet, to znamená pět hvězdiček. Zamilovala jsem se :-)

zdroj: veeebookshelf.blogspot.cz



Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím nic jiného nečetla, ale byla to naprosto parádní knížka. Určitě si ji někdy přečtu znovu :-)

      Vymazat
    2. Mě se Hobit líbil nejvíc ze všech. Připadá mě taky jednodušší než Pán prstenů, kterého nemám tolik ráda a Hobit u mě jasně vede :)

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek, jsem ráda, že se ti Hobit líbil :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio