Unika - Plamen života - E. J. Allibis


Autor: E.J. Allibis
Překlad: Iva Pupíková
Počet stran: 424
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Zoner Press


Anotace:
Ve světě andělů se schyluje k válce, která může drtivě zasáhnout i do života lidí.

Andělé provázejí lidstvo od prvopočátku, objevovali se u všech rozhodujících okamžiků týkajících se celé lidské populace, ale stojí i u každého jednotlivce v jeho těžkých chvílích. Ani harmonický svět andělů však není bez vady – jeden z jeho mocných válečníků chtěl uchvátit moc nejen nad anděly, ale nad celým světem. Byl poražen a uvězněn v temném pralese, z něhož není úniku. Za dlouhá tisíciletí své samoty si díky neobyčejným schopnostem dokázal vytvořit armádu nestvůr a je připraven utkat se v nelítostném boji o moc a získat Plamen života a Klíč štěstí, dvě základní substance, z nichž se rodí andělé. Do událostí, které těsně předcházejí ozbrojenému střetu, zasáhnou i čtyři lidé: profesor, který se zabývá anděly z vědeckého zájmu, a trojice teenagerů – talentovaná klavíristka Eve, přátelský Joseph, kterému všichni říkají „Jo“, a svérázný Zack, milující hudbu. Přítomnost jednoho z nich ve světě andělů však není náhodná, není to totiž člověk…
zdroj (obálka i anotace): zonerpress.cz
Ve světě andělů panují obavy. Vše nasvědčuje tomu, že se padlý anděl Ophidiel snaží dostat z vyhnanství a za pomoci Plamene života spolu s Klíčem štěstí chce ovládnout oba světy. Proto moudrý Metatron s Unikou vymyslí plán jak obě substance ochránit. Ale cena může být vysoká. 

Patnáct let poté se ve světě lidí scházejí tři kamarádi v podniku jménem Lancelot. Joseph si je jistý, že ho někdo sleduje a chodí v noci k němu do pokoje. Eve se děje to samé a nakonec se svěří i Zack. Jejich rozhovor zaslechne profesor Craig Walden. Ten jim prozradí, že existují andělé a vezme je k sobě na chatu aby jim vše v klidu vysvětlil. Najednou se tam objeví dva andělé a vezmou Joa, Eve, Zacka a profesora do Sefiry, andělského udolí. Jeden ze čtveřice přátel je totiž ve skutečnosti anděl a další z nich slouží Ophidielovi. Získá padlý anděl Plamen života a Klíč štěstí?

Autorka se rozhodla nezveřejnit svoje skutečné jméno a tak je známa pouze pod pseudonymem E.J. Allibis. Kniha se řadí mezi YA fantasy.

Postavy se mi nezdají moc prokreslené. Kladní hrdinové jsou schopni se za vyšší dobro se obětovat, mají rádi jeden druhého a snaží se pomáhat. Na druhé straně jsou typičtí záporáci jejichž cíl je originální ovládnutí světa. Přesto jsem si dvě postavy celkem oblíbil. Konkrétně Nishidu a Yesoda, kteří jsou vedlejší postavy, ale v příběhu mají své místo.

Nejdříve něco k samotným andělům. Nečekejte že by v této knize byli spojeni s Bohem. Andělé se rodí díky Plamenu života a mají schopnost metamorfózy. To znamená, že mohou měnit libovolně svou podobu. Najdete zde tedy třeba anděla, který vypadá jako drak. Další je pro změnu elf. Během knihy se také dva andělé promění na berušku a cvrčka (vážně). Také mají mezi sebou věštkyni, která se jmenuje Allibis. Ta má na hlavě růžky a mezi nimi kouli zářící energie. 

Knížka je do tří částí. První část je úplně bez akce a snesla by proškrtání. Od poloviny druhé části se to o něco zlepší a největší akci si užijete ve třetí části.

Mnohem větší problém než absence akce mi působil samotný text. Nedokážu Vám s určitostí napsat na kolik to bylo překladem nebo samotnou autorkou. Zarazila mě formulace některých vět jako např: Údolí se rozprostíralo na úpatí kopce. Další věc nad kterou jsem kroutil hlavou je informace, že jeden anděl nerad létá. Létání mi pro anděla přijde stejně nezbytné jako dýchání a ona létá nerada? Obecně také můžu říci, že se ve větách dost často opakují některá slova.

V knize se začíná něco pořádně dít až za polovinou, na kvalitě jí také ubírají podivně sestavené věty a opakující se výrazy. To celkově sráží závěrečné hodnocení. Při čtení totiž výše uvedené chyby působí nepříjemně a ruší Vás. Postavy jsou černobílé a málo prokreslené. Celkově knize dávám pouhé dvě hvězdičky.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Zoner press.


Komentáře

  1. Nad touhle knihou už taky přemýšlím, že bych si ji přečetla, ale stále váhám. Vypadá sice zajímavě, ale mám ráda knihy, kde se něco děje.
    Jinak moc povedená recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. hej, zkus oddělovat anotaci od tvého vlastního textu, je to pak krapet nepřehledné. x))

    Já věděla, proč si recenzák nebrat! :DD
    Zajímavá recenze ale zdá se mi až moc negativní. Vážně tam není něco dobrého? Nic, co by ti aspoň trochu udělalo radost? Takhle se mi to zdá moc.... hm, no negativní. :D Chápu, že některé knihy prostě jsou úplně špatně napsané, ale v tom případě by jsi dal jen 1*, ne? :)

    K tomu nelétavému andělu... tady si nemyslím, že by to musel být nutně zápor. Samozřejmě bych si to musela přečíst, ale psal jsi, že andělé mají schopnost metamorfózy, takže když nemá "křídlatou" podobu tak létat nemusí... ? Spíše bych ocenila, že se autorka (aspoň trochu) snažila prokreslit charaktery. x))

    Celkově to ale zní jako úplná kravina, takže jsem nakonec ráda, že jsem to nechtěla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psal, zlepšuje se tam třeba akčnost. Já vím, že je to hodně negativní, ale tak to vidím.

      Anděl, který létá nerad. Neříkám, že je to vyloženě zápor, ale prostě mi to tam nesedí. Jednou je to anděl a je jedno jestli má nebo nemá křídla. :D

      Zajímal by mě tvůj názor po přečtení, protože zatím jsem četl spíš kladné recenze. Snad kromě té na Mfantasy.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio