Říše temnot #2 - Prokleté sestry - L. J. Smith


Autor: L. J. Smith
Překlad: Milena Hordinová
Počet stran: 248
Název série: Říše temnot
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Tři sestry už nebaví život upírek a rozhodnou se pro útěk. Chtějí žít stejně jako jejich teta a živit se pouze zvířecí krví. Za porušení přísných zákonů je však čeká trest, který chce vykonat jejich bratr Ash. Ve chvíli, kdy se jedna ze sester zamiluje do obyčejného chlapce a Ash do obyčejné dívky, není pro nikoho cesty zpět. Říše temnot má svá pevně stanovená pravidla, a kdo je nedodrží, bude za to pykat. Proč musela zemřít teta upířích sourozenců? Mají šanci odhalit pravdu a zachránit si tak život? 

Druhý díl tajemné série Říše temnot volně navazuje na titul:
Říše temnot – Tajemství upírů
zdroj (obálka i anotace): www.fragment.cz

Tři sestry, Jeřabinu, Poštolku a Nefrit, už nebaví život upírek na ostrově, kde jim všechno přinesou až pod nos a nebaví je už vysávat lidi. Chtějí zkusit zvířecí krev jako jejich tetička Opal a proto se za ní stěhují do malého městečka Briar Creek, kde lišky (možná spíš kojoti :-)) dávají dobrou noc. Když tam ale dorazí tak zjišťují, že jejich tetičku někdo zabil. Z každého upíra se po smrti stane něco jako mumie a tak se děvčata rozhodnou, že jí zakopou na zahradě. Do příběhu se ale zamotají sourozenci ze sousední farmy - Mary-Lynnette a Mark. Mary miluje pozorování hvězd a tak v noci svým dalekohledem přistihne dívky při kopání hrobu. Snaží se to vysvětlit jinak, ale nakonec ji přemůže zvědavost a spolu se svým bratrem se tam vydává. Ten se na první pohled zamiluje do Nefrit a chce ji chránit. Proto pro něj nakonec není těžké pochopit, že je z Říše temnot. Ale děvčata mají ještě bratra jménem Ash, který se je snaží najít a přivést zpátky na ostrov, aby zabránil jejich přísnému potrestání. Nejenže utekly, ale ještě pověděli obyčejným lidem o existenci Říše a za to by je čekal trest smrti. A aby toho nebylo málo, tak se Ash zamiluje do Mary a ani on by neunikl přísnému trestu. Proto se všichni snaží ze všech sil vyřešit vraždu tetičky Opal. Podaří se jim vyřešit tento zapeklitý problém a zachránit si život nebo budou všichni nuceni vrátit se na ostrov a zaplatit za porušení pravidel? 

L. J. Smith je americká autorka, která píše převážně knížky pro mládež. Její díla se řadí do několika žánrů, ale převažují díla s prvky fantasy a romantiky. Nejznámější knihy z jejího pera jsou Upíří deníky a Říše temnot. Série Upíří deníky má prozatím 11 knih, ovšem jen prvních sedm opravdu napsala L. J. Říše temnot má deset dílů a u nás byly prozatím vydány první dva - Tajemství upírů a Prokleté sestry.

Narozdíl od předchozího dílu je zde více hlavních postav. V první řadě jsou to tři upíří sestry - nejstarší Jeřabina, prostřední Poštolka a nejmladší Nefrit. Ta jména člověku přijdou trošku zvláštní, ale upíři si prý dávají jména podle přírody. Tedy většinou. Dalšími důležitými postavami jsou Marry Lynnette a Mark, sourozenci ze sousední farmy. A samozřejmě Ash. Pokud se Vám to jméno zdá povědomé, máte pravdu. Je to ten samý Ash, který vystavil Poppy smrtelnému nebezpečí. On jediný v knize nějak vyzrává. Nejprve je to takový fracek. Je zlý a je mu to jedno. Ale nakonec se z něj stane normální upíří kluk. Postavy nejsou nijak propracované. Jediné, co o nich víme je, že jsou všichni úžasně krásní, nebo alespoň dost přitažliví na to, aby se do nich zakoukala nějaká ta zlá temná příšerka. Takže postavy tedy nic moc.

Co jsem v minulé recenzi zapomněla napsat, že Říše temnot není vlastně říší v pravém slova smyslu. Je to prostě jen takové seskupení všech příšerek, jako jsou vlkodlaci, upíři, lamie a čarodějky. Možná si říkáte, co to jsou lamie? Jsou to vlastně upíří. Živí se krví, mají zostřené smysly ... prostě takové ty věci, které normální upíři umí. Rozdíl je pouze v tom, že lamie se jako krvežíznivec už narodí, může normálně stárnout jako člověk a pak si to stárnutí kdykoli zastavit. Kdežto upír je proměněný, takže kdysi býval člověkem. Vlkodlaky a čarodějky představovat nemusím, určitě je všichni znáte.

Teď zvolna přejdeme k tomu, co si o knížce myslím já. Musím říct, že Prokleté sestry byly určitě lepší, než Tajemství upírů. Chvílemi to bylo i napínavé, byly tu i náznaky detektivního pátrání a dokonce jsem se několikrát přistihla, že mě věta rozesmála. Sice to nebyl takový ten pocit, když čtete něco opravdu vtipného (př. Kate Daniels), ale pokus se cení. Postavy opět nic moc. Ashe známe z předchozího dílu a řekla bych, že ten jediný prošel nějakým vývojem. Jinak jsem prostě takoví nemastní neslaní. Jediné, co mě na knížce docela překvapilo bylo to, že knížky na sebe dějově nenavazují, což pro mě byla příjemná změna. Po přečtení prvního dílu jsem čekala ubrečený slaďák i nadále. Ne že bych neměla ráda romantiku. Víte, že si na ní v knížkách spíše potrpím, ale tohle už bylo moc a navíc to bylo dost ohrané. Proto jsem uvítala, že druhý díl přeslazený nebyl. Sice tam byly náznaky romantiky a začínajícího vztahu, ale takové ty milé. Žádné šílené výlevy a věty typu: "Když jsem ho viděla zastavilo se mi srdce, ale on si mě nevšímal." Bože, z takových vět se asi jednou zblázním. Asi bych se měla vrátit zpátky k tématu. Knížka se mi líbila, byla dějově zajímavější, než první díl a to je určitě plus. Každopádně, postavy opět nebyly vůbec propracované. Nepochybuji o tom, že pravděpodobně bylo zamýšleno vidět v nich něco, nevím co. Ale já v nich prostě nic neviděla. Takže závěrem: je to čtivé, určitě lepší než první díl, ale pořád tomu chybí to něco, co dělá příběh zajímavým. Takže knížce dávám 3,5 hvězdičky a budu doufat, že s třetím dílem se to ještě zlepší.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 


Komentáře

  1. Mně se knížka líbila docela dost, až na ty řečičky o těch spřízněných duších :D to mi přišlo trochu ulítlé .... ale jinak bych řekla, že to bylo poměrně originální, což se mi hodně líbilo, na rozdíl od prvního dílu, který byl taková patlanina Stmívání, upířích deníků a všeho dohromady....
    pěkná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo. První díl byl vážně trochu slátanina, ale číst se to dalo. Druhý díl byl opravdu o dost lepší, to si myslíme obě. A co se dá říct o těch spřízněných duších? Možná by na tom něco být mohlo, alespoň trošku bych tomu chtěla věřit, ale zásah bleskem? To je moc.
      A děkuji. Nějak jsem se nemohla donutit k tomu, abych to dopsala, tak jsem ráda, že se to dá číst :-)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka