Říše temnot #1: Tajemství upírů - L. J. Smith


Autor: L. J. Smith
Překlad: Milena Hordinová
Počet stran: 240
Název série: Říše temnot
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Šestnáctileté Poppy zbývá pár týdnů života. Trpí rakovinou slinivky a není šance na vyléčení. Její dlouholetý přítel James jí nabídne řešení. Tím však poruší přísné zákony Říše temnot a teď ho čeká trest za vyzrazení tajemství a za lásku k člověku. Bude mít Poppy dostatek odvahy, aby se dobrovolně stala upírem? Podaří se jim společně uniknout před nejhorším trestem? 
První díl tajemné série Říše temnot.
zdroj (obálka i anotace): www.fragment.cz

Je první den prázdnin a Poppy je zase špatně. Jako celý školní rok. Matka jí vezme k doktorovi a ten zjistí hroznou pravdu. Poppy má rakovinu slinivky a zbývá jí pouze pár týdnů života. James, její nejlepší přítel a zároveň tajná láska, jí nabídne zajímavé řešení. Sice by nezemřela, ale musela by se navždy vzdát své rodiny i dosavadního života. James je totiž upír a nabídne jí, aby se jím stala taky. Tím ale porušil základní pravidlo Říše temnot, pod jejíž zákony se jako upír řadí, a to zní "Neprozradit nikomu o Říši". Hned dalším pravidlem je "Nezamilovat se do obyčejného člověka" a co myslíte, porušil ho nebo ne? Bude se Poppy chtít stát upírem a opustit tak svůj dosavadní život? Smrtí by ho sice také ztratila, ale když bude upír, bude vědět, že se všichni hroutí nad její smrtí. A co zákony Říše, které by se tím porušili? Nehledě na to, že ty dva hlavní, kterými se mají řídit, už porušeny jsou, takže James by měl opravdu velké potíže, kdyby se na to přišlo.

L. J. Smith je americká autorka, která píše převážně knížky pro mládež. Její díla se řadí do několika žánrů, ale převažují knihy s prvky fantasy a romantiky. Nejznámější knihy z jejího pera jsou Upíří deníky a série Říše temnot. Série Upíří deníky má prozatím 11 knih, ovšem jen prvních sedm opravdu napsala L. J. Říše temnot má deset dílů a u nás byly prozatím vydány první dva - Tajemství upírů a Prokleté sestry.

Hlavní postavou je Poppy Northová, která se první den prázdnin dozvídá, že je smrtelně nemocná. Má totiž rakovinu slinivky a ta je ve většině případů smrtelná, protože bolesti se objevují až ve třetí fázi, která je už neléčitelná. Samozřejmě je pro Poppy příšerná představa, že by měla za pár týdnů umřít, když je jí teprve šestnáct let. Čeká na ní životní rozhodnutí, které před ní postaví její kamarád James. Život nebo smrt. Co si tedy vybere? Druhým hrdinou je James Rasmussen, Poppyin nejlepší kamarád. James je lamie (upír, který se tak už narodil), ale nikdo o tom neví. Jelikož má James Poppy opravdu rád, poruší kvůli ní všechny důležité zákony Říše. Další roli tu hraje Poppyin bratr dvojče jménem Phillip, kterému také řeknou o existenci Říše. Ze začátku nemá Jamese rád, ani neví proč. Později ho sice taky moc nemusí, ale zlepší se to. Ještě je tu několik postav, jako třeba matka a otčím, ale pro příběh nejsou moc důležití. Tím samozřejmě nechci říct, že rodiče nejsou v životě důležití, ale v této knížce se ani moc nevyskytují.

Pár slov k obálce. Je mi jasné, že to jablko má představovat metaforu něčeho, ale nějak mi není jasné čeho. Možná by to mohla být volba - něco jako Adam a Eva. Kousni si a navždy tě vyženeme. Kdo ví, co tím chtěl autor obálky říci. Prostě a jednoduše, obálka se mi opravdu nelíbí.

Takže hodnocení je tady. Upřímně musím říct, že mě to moc nezaujalo. Podobný příběh je omílaný pořád dokola. Kluk upír miluje normální holku. Tady je sice novinka, že ta holka umírá, ale stejně mi to nepřijde moc originální. Jediné, co mě docela zaujalo je, že upír se zde může narodit a normálně dospívat a zastavit stárnutí, kdy bude chtít. To je pro mě novinka. Postavy nejsou nic moc. Vlastně spíš nic než moc. Nedozvíme se o nich nic kromě toho, že jsou krásní, stateční a milují jeden druhého. Jinak se toho moc nedozvíme. Nic není rozebráno do hloubky. Ani postavy, ani dějové linie, prostě nic.

Příběhu dávám tři hvězdičky. Plusem určitě je, že je knížka čtivá a vše se odehrává rychle, ale bohužel je všechno takové moc předvídatelné. Od začátku jsem jasně věděla, co se stane. Navíc trošku ohraný příběh a dost divná obálka. Vím, že podle obálky se nedá hodnotit knížka, ale tahle je opravdu divná. Takže podle mě takový průměr. To by bylo 2,5 hvězdičky, ale ten půl bod navíc je za to originální zpracování upírů (tedy spíše lamií).

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


Komentáře

  1. Já si říkala, proč to vlastně píše, když už něco podobnýho napsala sama.. ze začátku se mi i líbil nápad se smrtelnou nemocí, ale pak... uff, ne ne... když ještě přičtu, jak je to napsaný, tak myslim, že L. J. Smith se v budoucnu vyhnu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio