Percy Jackson: Poslední z bohů - Rick Riordan



Pokud nemáte přečtené předchozí knihy, raději nečtěte dál.


Autor: Rick Riordan
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 408
Pořadí v sérii: 5
Nakladatelství: Fragment


Jmenuji se Percy Jackson… Blíží se mé šestnácté narozeniny. V Táboře polokrevných však nechystáme oslavy, nýbrž výpravu do války. A místo blahopřání jsem si vyslechl dávné temné proroctví, které mi všichni tak dlouho tajili. Bitva, která může znamenat konec světa, začne docela nevinně, když mi přistane na kapotě auta bájný kůň Pegas…

Ukáže se konečně, kdo stojí na straně dobra a kdo se přidal k vládci temnot? Kdo válku nepřežije a kdo z ní vyjde jako hrdina?
Zápas o zachování civilizace začíná!
zdroj (obálka i anotace): fragment.cz


Percymu sice bude šestnáct až za týden, ale přítel jeho matky mu přesto půjčí auto aby se mohl projet se svojí kamarádkou Rachel. Ale pohodovou atmosféru přeruší pegas, který jim přistane na kapotě Toyoty Prius. Na něm letí Charles Beckendorf z Héfaistova srubu v táboře. Percy a Charles musí spolu letět na nepřátelskou loď, aby tam uskutečnili svůj plán. Rachel tedy slíbí, že vysvětlí tu pomačkanou kapotu od pegase a rozloučí se s Percym. Beckendorf a Jackson tedy letí na loď Královna Androméda, kde mají podle plánu rozmístit nálože a vyhodit tak vše do povětří. Doufají, že Krona rozmetají znovu na tisíc kousků. Ale plány a realita jsou dvě věci. Vše se zkomplikuje a Percy je rád, že se mu podaří uniknout z lodi dříve, než vybuchne. Stejně přitom ale upadne do bezvědomí a probere se až v podvodním paláci svého otce Poseidóna. Ten má dost práce s válkou, která se v podmořském světě odehrává. Po rozhovoru se svým otcem a bratrem Percy  odchází do Tábora polokrevných, kde si přečte celé velké proroctví...

Rick Riordan se narodil v roce 1964. Je autorem trilogie Kronika Cartera Kanea, Percy Jackson a Olympané a také série Bohové Olympu. Kromě toho učil patnáct let angličtinu a dějepis. V současné době se věnuje naplno psaní. Žije se svojí manželkou a dvěma syny. Celá série o Percym Jacksonovi se řadí mezi YA knihy.

Kromě hlavního trojlístku Percy, Grover a Annabeth dostává větší kus prostoru i Nico. Ten se nakonec s Percym udobřil a pomáhá mu. Tahle postava se mi v knize dost líbila. Nico by si zasloužil nějaké svoje dobrodružství. Jako syn Háda určitě nebude mít o hrdinské činy nouzi. V tomto dílu se dozvíme něco i o jeho minulosti což mě potěšilo. V knize se také víc objevují bohové, protože se sami vrhají do boje a brání Olymp.

Stejně jako v předchozích dílech se rychle dostaví nějaká akce. Tentokrát je to opravdu jen pár stránek a už odehrává se první bitva. Sice se mělo jednat o umístění náloží a následné vyhození lodě do vzduchu, ale nějak se to vymklo z kontroly. Boje se odehrávají i v podmořském světě a Percy musí činit některá těžká rozhodnutí. Pro příběh se ukáže důležitý i Nico, který Percymu pomůže. Kromě toho se dozvíme více o jeho minulosti. Také se dozvídáme nové informace o dřívějším životě Luka. Kniha je opět vtipná od názvů kapitol až po samotné situace. Přesto je příběh dost napínavý, temnější a plný soubojů. Rachel, kterou člověk mohl při prvním setkání považovat za vedlejší postavu, dostane v této závěrečné knize opravdu velkou roli a osobně si myslím, že se s ní určitě setkáme v další sérii. Na začátku knihy je také mapka což bylo takové malé zpestření a člověk si mohl prohlížet celé bojiště.

Závěrečná kniha série o Percy Jacksonovi se mi líbila nejvíc. Jednou stranou mi je dost líto, že ten příběh končí, ale dozvěděl jsem se víc o postavách a jak konečná bitva dopadne. I když je příběh akčnější a do jisté míry i temnější, zachovává si svojí humornou stránku tak, jak je u Riordana zvykem. Postavy jsou sympatické a dozvídáme se víc o jejich minulosti. Celkové hodnocení je tedy pět hvězdiček.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.


Komentáře

  1. Tahle série je opravdu geniální a já nemůžu nic než souhlasit, že tenhle díl byl orpavdu skvělý. Percyho jsem si hrozně oblíbila a jsemt teď hrozně ráda, že u nás vycházejí o Bohové Olympu.
    Riordan je prostě mistr, od něj je všechno skvělé :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden