Až na kraj světa - Jan Dobiáš


Autor: Jan Dobiáš
Počet stran: 256
Nakladatelství: Straky na vrbě

Anotace:

Zlé víly mají tenké uši a jejich pomsta občas dopadne na hlavu nevinných.

Cesta na kraj světa je daleká, i s mapou královského kartografa se na ní snadno ztratíte. Pak můžete potkat rytíře, obludy, zloduchy ve výslužbě i všelikou pohádkovou havěť. Navštívíte prokletý dům Usherů, chaloupku na kuří nožce i hrad hraběte Draculy.
Možná vás trochu zdrží tajnosnubná sfinga či zajmou čínské pirátky, ale s pomocí přátelského obra snad nakonec dorazíte k cíli!
Je čas. Vyrážíme...

Zdroj (obrázek i anotace): straky.cz



Všechno začíná tím, že jeden člověk urazí zlou vílu, když si v obchodě chce koupit šátek pro ženu. Řekne totiž, že víly neexistují, což nezůstane bez odezvy. Jedna malá holčička jménem Alenka se právě vrací z projížďky a doma jí rodiče pod dohledem zlé víly řeknou, že musí ihned odejít. Domů se nesmí vrátit pokud nedojde až na kraj světa. Malá holčička tedy celá smutná vyráží na cestu. Naštěstí za ní její tatínek pošle obra Okřína, který u nich slouží ve stájích, aby jí doprovázel a ochraňoval. Společně cestují a chtějí se ubytovat v hospodě. Odsud je ale pošlou hned pryč a tak mají štěstí až v dalším městečku. U místního kartografa pana Klíště si nechají nakreslit mapu a zároveň u něj naleznou ubytovaní. Na putování jsou tak vybaveni nejen mapou, ale Alenka dostane i horského poníka. Dorazí Alenka s Okřínem až na samotný kraj světa? 


Jan Dobiáš se narodil roku 1975 v Pardubicích, kde v současnosti i žije. Jeho povídky najdete ve sbornících Drakobijci nebo Žoldnéři fantazie. Kromě povídek také vydal tři samostatné knihy: Po dračím ohni; Modrá luna čarodějů,rudý měsíc války a Až na kraj světa. Ve své tvorbě se věnuje fantasy ať už se jedná o povídky nebo samostatný román.

Hlavní postavou knihy je malá holčička Alenka. Na začátku je smutná, že musí opustit svůj domov, ale potěší jí, že s ní cestuje Okřín. Jako každé malé dítě je samozřejmě zvídavá. Na cestě jí doprovází obr Okřín, který se jejich rodině stará o koně. Je dobrosrdečný a o malou holčičku se dobře stará. Obě postavy jsou sympatické a od začátku jim fandíte.

Až na kraj světa je pohádková fantasy. Malá holčička putuje po světě s obrem Okřínem a potkává různé postavy. Příběh má svůj milý humor a určitě vykouzlí úsměv na tváři. Knihu si užijete zvlášť pokud máte už něco načteno. Jednotlivé příběhy totiž obsahují odkazy na další literární díla. Například na Pána prstenů, Drákulu, Jámu a kyvadlo a další. Kromě toho příběhem prohopká i velikonoční zajíček! Knihu doplňují ilustrace Janiny Strnadové, které se k příběhu skvěle hodí. 

Celkově se jedná o pohodové pohádkové čtení u kterého se pobavíte a odpočinete. Příběh je čtivý a rychle utíká. Alenka a Okřín jsou sympatičtí poutníci a setkávají se s celou řadou postav. Někdy se jedná o příjemné setkání a jindy trochu strašidelné. Ilustrace jsou příjemný zpestřením a k pohádkovému příběhu se hodí. Knihu bych doporučil milovníkům fantasy. Knize dávám pěkné čtyři hvězdičky.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz







Oddělovač je vyroben na nice-graphic.blog.cz

Komentáře

  1. Ahoj Martine :).. reaguju na tvůj komentář na mém blogu.. Četl jsi od Dana Simmonse Děti noci?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj :), bohužel ještě ne, ale rád bych. Mám přečtený Ílion.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, já bych si jí taky chtěla přečíst, ale stále nevím, jestli do toho investovat peníze :).. Uvidíme nu :)... Jinak Ílion neznám :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden