Volanie krvi - Martina Miková



Autor: Martina Miková
Počet stran: 475
Název série: Volanie krvi
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: MEA 2000
Jazyk: slovenský

Anotace:
Prvá časť série o súrodencoch, ktorí sa v rámci prekliatia ocitli takpovediac na opačných stranách bojiska. Padlý anjel, správca ich nadprirodzeného sveta ich z pomsty premenil na príslušníkov rozličných rás. Aidan je upír, Cedric je vlkolak a Merina je siréna.
Napriek tomu, že ako smrteľníci sa milovali, takéto rozdelenie ich odcudzilo a donútilo ich nenávidieť jeden druhého. Najhoršie ich pretrhnuté súrodenecké puto znáša Aidan. Pokúša sa za cenu vlastného života neohrozovať ten ľudský a bráni v tom aj bratovi Cedricovi.
A tu vzniká romanca medzi Aidanom a Claire, úspešnou ženou z veľkomesta, ktorá má pocit, že slnko zapadá aj vychádza len pre ňu. V jej arogancii a panovačnosti je však veľká dávka šarmu a humoru. Jej presvedčenie, že všetko vie najlepšie, je zdrojom mnohých vtipných situácií a dialógov. Aidan, na druhej strane, sa stráni ľudí, ktorým by mohol ublížiť a najviac zo všetkého neznáša ženy, ktoré na neho upierajú zamilované pohľady. Navyše, padlý anjel, správca ich sveta, nepraje ich láske a pokúša sa ich rozdeliť...
zdroj (obálka i anotace): www.goodreads.com

Prolog vypráví o tom, jak se ze třech sourozenců stávají příslušníci skupiny nesmrtelných. Jsou to totiž děti sirény (něco jako mořská panna, jen nebezpečnější :-)) a normálního muže a proto je Azazel - padlý anděl - chce potrestat. Dá jim na výběr: buď z nich budou lidé a on je zabije a nebo se stanou příslušníky jeho skupiny nesmrtelných bytostí a on je nechá žít. Sourozenci si myslí, že z nich udělá sirény, ale on je podvede a udělá z nich upíra, vlkodlaka a sirénu, což jsou rasy, které se nesnášejí. Kvůli této proměně se mezi nimi a andělem rozvinulo nepřátelství, které nezná hranic ani času. 
Poté již začíná samotný příběh. Tento díl vypráví o Aidanovi, ze kterého se stal upír. Žije v malém městě, kde pracuje jako správce parku, aby se mohl věnovat bratrovi, ze kterého se stal vlkodlak. Za cenu vlastního života se mu snaží bránit v tom, aby zabíjel turisty v parku. A právě do tohohle malého městečka přijíždí Claire. Vypravila se za svou sestrou, protože ji její přítel podvedl a okradl. Tedy hlavně proto, aby se za ním nevypravila a nevymlátila z něj duši. Je totiž drsné soukromé očko. Claiřina sestra Denise jí zavede do baru, kde se seznámí s Aidanem a zakouká se do něj. Poté začíná maraton podivných setkání a rozvíjí se mezi nimi vztah, který přerůstá i v něco víc. Ale to evidentně není v plánech zlého Azazela, který se je snaží rozdělit. A jak to všechno dopadne si přečtěte v této zajímavé knížce.

Martina Miková napsala trilogii Volanie krvi. První díl Volanie krvi o Aidanovi, ze kterého se stal upír. Druhý díl Vytie vlka je o Cedricovi, ze kterého se stal vlkodlak a třetí díl Vôňa oceánu je o Merině, která žije jako siréna. Tuto sérii bych zařadila mezi YA, protože námět je podobný Stmívání.

Hlavní postavou je Claire Richardsonová, která vlastní detektivní kancelář ve velkoměstě a tudíž si myslí, že všechno ví a má vždycky pravdu. Každopádně je svéhlavá a panovačná. Díky těmto jejím vlastnostem si ale užijeme řadu vtipných momentů, protože Aidana kolikrát vytočí až k nepříčetnosti. Aidan Darx (první z trojčat) je samotář. Vzhledem k tomu, že je upír a dělá mu problém světlo, by to člověk i pochopil. Podle všech je naprosto úžasně krásný a proto na něj ženy hledí, jako by ho svlékaly očima. Proto mu imponuje Claire, která se s ním buď dohaduje nebo ho ignoruje. Kolem těchto dvou se samozřejmě točí celý příběh, ale jsou tu i další postavy. Claiřina sestra Denise, která je od začátku přesvědčená o budoucí lásce Aidana a Claire. Aidanův bratr Cedric, který se každou noc mění ve vlkodlaka. Merina žije v moři jako siréna a poté samozřejmě Azazel, který od všech získává jen kolektivní opovržení (ne že bych se tomu divila :-)). 

Pár slov k obálce. Chápu tmu, chápu úplněk, chápu větve, jediné co nechápu je ten vlk. Jestli jste viděli následující obálky, tak na těch je příšerka, která bude hlavní v této knize. Sice jsou maličko nepřesné, ale to nevadí. Ale tady je vlk i když hlavním hrdinou je upír. Neříkám, že by tam hned měl být nějaký svalovec, který na všechny okolo cení zuby, ale mohlo by to být nějak tématicky zaměřené. Jinak je to taková normální obálka pro knihu o něčem tajemném, takže budiž. 

Knížka se mi celkově líbila. Příběh byl zajímavý, i když místy mi trošku připomínal Stmívání. Příběh byl chytlavý a dobře se četl. I když musím říct, že ze začátku jsem měla trošku problém se slovenštinou. Jelikož to není můj rodný jazyk (jak jste si určitě už všimli :-)), tak jsem měla malinký problém s nějakými slovíčky (ještě, že existuje překladač :-)). Ale druhá polovina už byla poměrně bez problémů. Jen si stačilo na slovenštinu zvyknout a už to šlo.  Moc se těším na další díly této trilogie. Jsem zvědavá, co bude dál. Anotace jsou opravdu zajímavé. Knížce dávám krásné 4 hvězdičky. Nechávám si rezervu na další díly.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat autorce za poskytnutí recenzního výtisku (sice je to e-book, ale jak jinak to napsat :-)).


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka