Mayské proroctví - zápas o osud lidstva - Christy Raedeke


Autor: Christy Raedeke
Překlad: Drahomíra Michnová
Počet stran: 320
Název série: Prophecy of days
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Šestnáctiletá Caity odhalí význam podivných znaků vyřezaných v obložení svého pokoje. Jde o dávné mayské proroctví, které jí přisuzuje důležitou roli v osudu lidstva. Bude mít dostatek sil a především odvahy vzít na sebe nelehký a nebezpečný úkol?
Zdroj (anotace a obálka): www.fragment.cz



KVĚT ŽIVOTA
zdroj: www.duhovypaloucek.cz

Šestnáctiletá Caity se musí odstěhovat ze svého milovaného San Franciska na skotský ostrov Huracan, kde stojí starý hrad Breidablik, který zdědil její otec. Ostrov je skoro neobydlený. Žije tu jen něco málo přes 100 lidí. Během prvních dní na hradě najde Caity tajnou místnost a v ní je do zdi vyřezaná podivná šifra. Caity se podaří zjistit, že je to tajemné mayské proroctví, podle kterého má změnit svět. Je to pro ni dost děsivé. Mezi vším zjišťováním a srovnáváním informací o Mayích se objeví Alex, vnuk místní kuchařky. Podle všech měřítek je dokonalý a je jen o rok starší, takže není divu, že se do něj zamiluje. Jak má ale změnit svět, když neví co se po ní chce? Je Alex také zamilovaný? A podaří se Caity nakonec její poslání? To už musíte zjistit sami v této malé modré knížce.

Christy Raedeke je nejen spisovatelka, ale také cestovatelka. V této knize spojila obě své lásky a to lásku k mystice a lásku ke starověkým učením, jako je např. feng-šuej. Tahle její knížka se řadí do žánru YA, tedy alespoň jsem se to dočetla. Fantasy to tak úplně není, protože příběh se odehrává v našem světě, který je na první pohled normální.

kalendář DLOUHÝ POČET
zdroj: www.abraxas.cx
Hlavní hrdinkou je Caity Mac Firelandová. Je mladá, ale přesto odvážná. Proč by se jinak pouštěla do takového nebezpečného úkolu? Alex, jak je napsáno v knize, je podle všech měřítek dokonalý. A bezvýhradně podporuje Caity na cestě, za jejím osudem. Další důležitou osobou je tady Justine, Caityina nejlepší kamarádka ze školy. To díky ní se všechno podaří rozběhnout a získat dobrého spojence. Justine je zkrátka pro každou špatnost. Je tady mnoho dalších osob, které jsou pro děj více či méně důležité. Jednou z nich je strýček Li, odborník na feng-šuej. Se vším Caity pomáhá, ale na konci mě opravdu nemile překvapí, proto už ho asi nebudu mít ráda :-). A to nejlepší nakonec. Pan Papírek sice není klasická postava, ale pro děj je důležitý. Je to malá opička, která umí skládat origami. Je to Caitin miláček a všude chodí spolu.


kalendář TZOLKIN
zdroj: www.maya12-21-2012.com

Příběh se odvíjí od mayského proroctví, podle kterého je rok 2012 koncem kalendáře. Naštěstí se tady nemluví o konci světa (těchto řečí už mám opravdu dost), ale o jakémsi začátku nové éry, což se mi mimochodem zdá jako mnohem lepší vysvětlení než děsit s koncem světa. Existuje několik mayských kalendářů, ale zde se mluví o dvou. Autorka se zmiňuje o kalendáři Dlouhý počet a Tzolkin, který je zde důležitější.

Pár slov k obálce. Je určitě zajímavá a ta modrá obálka knížce opravdu sluší. Každopádně musím říct, že mě obálka na první pohled zaujala a byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsem si o knížku nakonec řekla. Obálka dalšího dílu bude červená (teda alespoň v originále) a uvidíme, jak bude nakonec vypadat.

Musím říct, že ze začátku jsem se opravdu nechytala. Prvních zhruba sto stránek je naplněno věděckým vysvětlováním toho a onoho a to mi dělalo docela problémy. V druhé části už si Caity vysvětlovala všechno po svém a za tento laický přístup jsem byla ráda, protože jsem konečně začala chápat o čem se mluví. A když se začíná rozjíždět i samotný příběh a Caity se vrhá vstříc svému osudu, tak se od knížky vyloženě nemůžete odtrhnout. druhá polovina je mnohem lepší než ta první, tedy alespoň podle mě. A moc se mi líbí nesmělá láska mezi Alexem a Caity. Ty její úvahy, co se týkalo Alexe, byly vážně vtipné. 

Hodnocení:
Dobře vymyšlený příběh. Musím říct, že mě to opravdu zaujalo a už se nemůžu dočkat druhého dílu. Knížce dávám 3,5 hvězdičky. Je to jednoduché - v první polovině jsem se neorientovala, ale pak příběh přidal na obrátkách a to mě úplně uchvátilo.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.



Komentáře

  1. Knihu jsem četla docela se mi líbila!

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku si chci přečíst. Tak snad budu mít peníze a koupim si jí :D jinak pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem četla, dávála jsem 3 hvězdičky :) Líbila se mi, ale z části mi přišla hrozně dětská... Nevím, jinak ale byla fajn :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio