Mezi láskou a smrtí - Meg Cabot


Autor: Meg Cabot
Překlad: Renata Greplová
Počet stran: 272
Název série: Abandon (Podsvětí)
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace:
Sedmnáctiletá Pierce se málem utopila v bazénu na zahradě domu svých rodičů a vyvázla jen zázrakem. Událost byla posledním hřebíčkem do rakve rozkládajícího se manželství jejích rodičů a Pierce se s maminkou přestěhovala do ostrovního městečka jejího mládí, kde žije i babička a strýček s pochybnou pověstí. Po počátečních obtížích nachází ve škole nové přátele a setkává se i s tajuplným, ponurým, lehce agresivním, ale právě proto nesmírně atraktivním Johnem Haydenem, který se objevuje vždy, když to Pierce čeká nejméně, ovšem zaručeně přesně ve chvíli, kdy potřebuje jeho pomoc. Pierce o něm docela jistě ví jen jediné – je temný, půvabný a neodolatelný, ale není to žádný anděl. Kdyby mu propadla, byla by navždy odsouzena k existenci v místech, která ji děsí a kam se v žádném případě nechce vrátit... Dá přednost bezpečnému každodennímu životu, nebo omamující lásce v náručí smrti? První díl nové strhující „podsvětní“ řady.
zdroj (obálka i anotace): www.bux.cz

Příběh začíná na oslavě, která má Pierce přivítat v jejím novém domově. Potom, co málem umřela, se její rodiče rozvedli a Pierce s matkou se přestěhovali na Ostrov kostí. To je malý ostrůvek nedaleko Floridy. Pierce to ale nejvíc táhne na hřbitov. Když byla malá, vzala ji matka na pohřeb svého otce a ona na tomhle hřbitově potkala Johna. Znovu ho viděla o několik let později, když zemřela. A dostala od něj velký šedý diamant, aby jí chránil. A jak se později ukáže, opravdu ho bude potřebovat. Takže Pierce se ze své oslavy vydává na hřbitov, jako už poněkolikáté od doby, co přijeli na ostrov. Dnes ale potkává Johna a není to žádné přátelské setkání. John při té příležitosti rozboří hřbitovní bránu a odhodí její náhrdelník do křoví. A další den se Pierce vydává poprvé do místní školy. Je zařazena do bloku problémových dětí, kvůli svému zážitku, který ji trochu změnil. Tam poznává nějaké nové přátele a snaží se zapadnout. Ovšem už po prvním dni ve škole zjistí, že správce hřbitova našel její náhrdelník a chce se s ní setkat. Dozví se, že není jediná, kdo Johna vídá a konečně si přestane myslet, že se jí jen zdá. Zvítězí nakonec to, že z něj má strach nebo se všechno vyvine v něco úplně jiného? Kdo ví. No možná jen ten, kdo si přečte tuhle knížku. :-)

Meg Cabot je americká spisovatelka, která píše knihy pro děti, mládež i pro dospělé. Její knihy se proplétají hned několika žánry - od fantasy až po detektivky. Napsala více jak 40 knih a mezi nejznámější patří Princezniny deníky, podle nichž byly natočeny filmy Deník princezny a Deník princezny 2 - Královské povinnosti.

Hlavní hrdinkou je zde Pierce, která prožila klinickou smrt a v záhrobí se setkala s druhou velmi důležitou, dá se říci hlavní, postavou - s Johnem Haydenem. Jak víme, znají se už z dřívějška. John pořád chodí v černém, je hodně vysoký a má černé (jak jinak) vlasy. Celkově je velmi tajemný. Pierce je milá a pořád myslí jen na ostatní. Jen si neuvědomuji, že bych se dočetla, jak vlastně vypadá. Potom je zde spousta dalších postav, které děj dokreslují. Ať už je to matka, která se snaží začít znovu nebo správce hřbitova, díky kterému pochopí spoustu věcí. Kdybych tu měla popisovat všechny postavy, tak by to bylo příšerně dlouhé. Už řeknu jen, že hlavní "zloduši" jsou zde Fúrie, které ovládají slabé duše a snaží se Johnovi uškodit na zvláště bolestivých místech.

Pierce, jako normální holka, chodí do školy - i když si ji moc neužije a s matkou se usadili v krásném domě s bazénem. Jediné, co kazí dojem perfektního a spořádaného domova je, že místo na kterém se usadili se jmenuje Ostrov kostí a Pierce strávila většinu času na hřbitově. Z toho jste určitě pochopili, že se převážná většina děje odehrává v normálním světě. Do Podsvětí se podíváme jen na začátku a potom na chviličku na konci. A je to tak dobře. Podle těch pár scén to vypadá, že kromě Johnova domu je všechno tmavé a ponuré. I když to by už člověk mohl čekat z názvu Podsvětí že? 

Obálka je moc pěkná. Mrzí mě, že mám jen tu recenzní obálku, ale co se dá dělat, když knížka vyjde až v záři. Líbí se mi, že se Knižní klub rozhodl nechat původní obálku. Většinou jsou moc pěkné a je škoda, že některá vydavatelství je předělávají. Tahle obálka se ke knížce vážně hodí. Možná, že si to v září pořídím, už kvůli té obálce. To by byla škoda jí nemít doma. Je opravdu nádherná. Žádné přeplácané barvy, jen jednoduchý květinový vzor a dívka v bílých šatech. Chvála je opravdu na místě.


Musím říct, že knížka se mi opravdu líbila. Ze začátku jsem sice měla problém, jak se dostat do děje. Pierce pořád říkala něco jako "Když jsem umřela" nebo "Příhoda s mým učitelem", ale já jsem absolutně netušila, co tím myslí. Naštěstí během příběhu následovaly kapitoly, které to všechno vysvětlovaly. Během čtení jsem si říkala, že by bylo lepší, dát to všechno k sobě, ale když jsem knížku dočetla, bylo mi jasné, že jiný styl, než tenhle, by pro knížku nebyl ten pravý. Došla jsem k názoru, že autorka věděla, co dělá a udělala to dobře. Nepochopila jsem jen jednu věc a to, proč byl na začátku každé kapitoly verš z Dantova Pekla. Kdokoli, kdo by mi to vysvětlil bude vřele vítán. Jinak příběh byl opravdu čtivý a jen jsem se zatajeným dechem čekala, co bude dál. Takhle kniha patří k těm, u kterých se těšíte na konec ale zároveň nechcete, aby to bylo všechno za vámi. Přesně tohle jsem cítila, když jsem se blížila k poslední stránce. Už se nemůžu dočkat druhého dílu. Sice vím, že se asi zase nic neuzavře, protože série je připravovaná jako trilogie, ale i tak se dozvím něco nového. Prostě už se nemůžu dočkat.

Ještě pár slov a už bude konec. Musím říct, že tentokrát tu bylo výrazně méně překlepů než v Pod nekonečnou oblohou, kterou mám od stejného vydavatele. Tedy já osobně našla jen jeden a to jen překlep v pádě, takže žádná hrůza. Překlad knihy je také skvělý. Věřím, že úspěch knihy v cizí zemi má na svědomí převážně překladatel, protože ať je příběh úžasný jak chce, s mizerným překladem Vás to bavit prostě nebude. Tady smekám.

Hodnocení:
Je to těžké. Knížka byla úžasná, ale co když bude druhý díl ještě lepší? Nakonec jsem se s těžkým srdcem rozhodla dát 4,5 hvězdičky. Ne proto, že bych na knížce našla nějaký zápor, ale proto, že věřím, že druhý a třetí díl budou ještě lepší. A protože maximum je 5 a bohužel si nemůžu vytvořit 5,5 hvězdičky (což je mimochodem škoda), nakonec je to takhle. Knížka byla skvělá, ale myslím, že druhý a třetí díl budou lepší a budu doufat v happy end. Proto jen 4,5 hvězdičky. :´(

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Závěrem bych chtěla poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.



Komentáře

  1. Moc se těším, až knížka vyjde :)) hned si ji koupím :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě neprohloupíš. A navíc ta krásná obálka se bude skvěle vyjímat v knhovničce :-)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio