Wetemaa 1 (komiks)- Veronika Válková, Petr Kopl


Kultovní fantasy Adama Andrese Wetemaa v komiksové podobě.

Jedna země rozdělená staletými boji. Dva králové usilující o nadvládu. Jedenáct mužů předurčených dávnými bohy k hrdinským činům... Stáváte se svědky ojedinělého a odvážného počinu. Podle dnes již kultovní fantasy Adama Andrese Wetemaa vytváří přední český kreslíř Petr Kopl monumentální několikadílný komiks, který si výpravností a epikou nezadá s širokoúhlým filmem. Co se úrovně zpracování a zamýšleného rozsahu týče, nemá tento projekt v dějinách českého komiksu obdoby. V prvním dílu čeká čtenáře velkolepý úvod do celé ságy. Budou svědky osudové věštby Bohů, zažijí legendární bitvu a tajuplná vědma jim v hádankách naznačí běh budoucích událostí. Začnou sledovat osudy prvních dvou z jedenácti Bohy vyvolených mužů a už v tomto dílu se k nemalé radosti fanoušků Wetemay objeví oblíbená postava moudrého, byť poněkud ješitného mluvícího havrana Caradaca.
zdroj: zonerpress.cz





První kniha je rozdělena na dvě kapitoly a na závěr jsou ještě náčrtník a poznámky. V první kapitole Ceredig uvádí čtenáře do světa země Éllad. Nejprve nám představí všechny bohy od Orlyga až po Arranga. Potom co se Wann od svého otce Orlyga dozvídá, že proměnil Sanduka na stvůru, která stráží svatyni wetemay. To Wanna naštvalo, s otcem se pohádal a oba vyřkli své kletby. A obě se vyplnili. V zemi totiž zrovna zuří boje mezi bratry Udem a Márem o to kdo by měl vládnout. Oba v bojích nakonec padli (stejně tak i Wann, což byla první kletba), ale v bojích pokračovali jejich synové . Druhá se vyplnila tím, že do země připlul národ, který uctíval jen jediného boha. Většina obyvatel se tedy přeorientovala také na víru v jednoho boha. A potom se narodil Gundleifr, král země. Protože bohužel nemůže chodit, rozhodnou se mu bohové vybrat jedenáct družiníků. V druhé kapitole se autor věnuje dvěma z nich a to Sianovi a Dangrudovi, ke kterým se přidá havran Cadarak. Ale více už Vám o příběhu nepovím aby jste se měli na co těšit.

Nejdříve něco k obálce. Stejně jako první vydání původní knihy, i komiksová obálka imituje starou knihu vykládanou kameny. Celkově se mi obálka líbí. Jak to písmo tak obrázek pod ním. Ale ty kameny mi přijdou k té obálce dost masivní. To je ovšem můj subjektivní názor.

Samotný komiks zpracoval Petr Kopl společně s Veronikou Válkovou (pseudonym Adam Andres). Petr Kopl je známý díky metodě cartooning, která využívá zjednodušení kresby pro pozdější animaci. Styl, kterým je komiks vytvořen určitě vycházel z dřívějších autorových zkušeností, ale je pěkným kompromisem. Každá postava musela být navrhnuta aby odpovídala  představám kreslíře i autorky, ale tím to samozřejmě nekončilo. Petr Kopl navrhoval i kostýmy hrdinů, bohů a prostředí, kde se děj odehrával. Na konci si můžete pěkně prohlédnout všechny bohy a hrdiny, které vybrali.

Mojí nejoblíbenější postavou je Caradac, což je mluvící havran. Je zdrojem vtipných momentů v knize. Jeho poznámky dokážou spolehlivě pobavit. Také jsem si oblíbil Siana.
Musím říct, že mě překvapilo, když jsem se dozvěděl, že vyjde komiks podle české fantasy. Bylo to dost nečekané a doufám, že to není poslední česká fantasy zpracovaná do komiksové podoby. Jsem opravdu zvědavý na další díly komiksu Wetemaa, kde už se seznámíme i s dalšími postavami z družiny.

Co říct na závěr? Komiksové zpracování se mi líbí a je opravdu zábavné. Těším se na další pokračování dobrodružství hrdinů. Knize dávám čtyři hvězdičky, přece jen se jedná o první knihu, kde se teprv seznamujeme s postavami a světem. Rád bych si nechal nějakou rezervu až se příběh rozjede do vyšších obrátek. 

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva