Pod nekonečnou oblohou - Veronica Rossi



Tento zajímavý příběh o 327 stranách vydalo nakladatelství Knižní klub. Existují zde dva světy. Svět osadníků, kde je všechno. Mají léky, spoustu jídla a dokonce vynalezli i léky proti stáří. Jediným problémem (který ale oni nevidí) je, že nežijí své vlastní životy. Utíkají před nimi do pseudosvětů neboli Říší, kde se jim nemůže nic stát. Druhý svět je svět outsiderů, který je nazýván jako Obchod se smrtí. Osadníci totiž věří, že kdyby vylezli ze svých kupolí, tak nepřežijí více než pár dní. V tomto světě nemají naopak nic. Trpí nedostatkem jídla a léků a sužují je éterové bouře. Tyto světy jsou si podobné jako oheň a voda, ale přesto mají něco společného. Žijí zde lidé.



Příběh vypráví o osadnici Árii, která se kvůli politice (jak jinak) ocitá ve světě Obchodu se smrtí. Zúčastnila se totiž takového malého vloupání, které organizuje syn jednoho vysokého politika. Bylo ta hlavně proto, aby něco zjistila o matce. Ten se ale "zbláznil" a kam vešlo pět lidí, odtud se ale ale vrátili jen dva a to jen díky jednomu outsiderovi, který zachránil Árii život. Dívka toho ví moc a tak musí zmizet.

Vzhledem k tomu, co se v jejím světě vypráví, nemá žádnou naději, že by venku přežila více jak dva dny. Nehodlá se ale zastavit na jednom místě, tak putuje pouští a hledá svůj domov. Dostane se ale do éterové bouře, ze které je zachrání Peregrin. Právě tenhle Outsider ji už jednou zachránil život, když se vloupal do jejího světa. Perry, jak mu všichni říkají, si dává za vinu únos dítěte z vesnice. Myslí si, že je to kvůli vloupání k osadníkům a kvůli tomu, že si "vypůjčil" přístroj, který Vás dostane do Říší. Teda, spíše mu jen ta zůstane v kapse.

Dál se vydávají spolu a vzniká mezi nimi křehké spojenectví. Křehké hlavně proto, že jde o vztah osadníka a outsidera, což bylo už celá staletí nemožné. Z počátku se silně nesnáší, ale po čase si začnou jeden druhého všímat jako lidí, nejen jako nepřátel. Domluví se na tom, že on jí pomůže zprovoznit ten přístroj, aby se mohla spojit se svou matkou a ona mu na oplátku pomůže zachránit to unesené dítě. Takže spolu putují a co se bude dít dál, to už se přečtěte sami. Stanou se z nich nakonec přátelé, nebo dokonce něco víc? Kdo ví.

Něco málo k postavám. Árie je sedmnáctiletá dívka, která se setkává se svým největším strachem a vším prochází bez ztráty kytičky. Je zmatená ze všech změn, které se dějí v její životě i s jejím tělem, ale smiřuje se se vším a nakonec je ráda, že se stalo, co se stalo. Peregrin je odvážný osmnáctiletý chlapec, který nesnáší všechny osadníky a živí se výhradně lovem. Je, jak se říká, Poznamenaný. Má několik darů, které ho činí výjimečným mezi ostatními outsidery. Není sice jediný, kdo má Smysl, ale je jediný, kdo má víc než jeden. Tyto postavy jsou nejdůležitější a provázejí nás celým příběhem. Dále je tu Talon, Marron, Uhlík a Roar. To jsou vedlejší postavy, které jsou důležité pro vývoj příběhu. Nebudu Vám ale prozrazovat jak.

Upřímně, dlouho jsem přemýšlela, jak napsat tuhle recenzi, aby nebyla jen ze samých superlativů, protože je to naprosto úžasná knížka. Příběh mě opravdu vtáhl. Kdybych nemusela ráno vstávat, tak bych určitě četla celou noc, jen abych se dozvěděla, jak příběh dopadne. Ano, vím, že bude další díl, takže jsem ani nečekala něco moc uzavřeného, ale stejně jsem se těšila a zároveň děsila posledního písmenka. Těšila proto, že jsem čekala, jak si Árie povede v cizím světě. Hltala jsem každé slovo. A děsila jsem se, protože další knížka pravděpodobně nevyjde zítra :-). Musím prostě říct, opravdu skvělá knížka. Jediné, co bych jí malinko vytkla, byly překlepy. Pár jsem jich viděla, ale moc jich nebylo a ničemu to neublížilo. Ale bez nich by to bylo ještě o něco lepší.

A pár slov k obálce. Moc se mi líbí. Jak na světle obloha mění barvu je moc pěkné. A ten styl, jak dívka kráčí přes větve a trní se knížce hodí, protože Árii opravdu čeká trnitá cesta.

Takže konečné hodnocení. pro mě je to jasný plný počet. Ani ty překlepy mi nevadily natolik, abych kvůli nim musela něco strhávat. Zas tolik jich tam nebylo. Takže pět krásných červených hvězdiček.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.

P.S. Už chci druhý díl prosííím :-)

Komentáře

  1. Já ji chci... Tohle je druhá recenze, kterou během půl hodinky čtu a nejraději bych tu knížku chtěla hned teď, i když ji rozhodně narychlo nemám kde sehnat :D. Na druhou stranu, jestli patří mezi ty, u nichž chceš druhý díl hned po přečtení, říkám si, zda by nestálo za to si počkat a přečíst si všechny díly najednou... Ten pocit, kdy chceš další díl znám z jiných sérií a je to utrpení :D

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to zajímavě, akorát mě zaskočilo, že je hrdince teprve sedmnáct. Podle úvodu jsem ji tipovala na mnohem, mnohem více. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tu knihu jsem držela v rukách a uvažovala, zda si ji koupit a nebo ne. Nakonec jsem se rozhodla, že si ji nekoupím.
    Ale recenze je napsaná moc hezky a třeba si knihu časem koupím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku jsem akorát před hodinkou dočetla :) A klidně použiju superlativy, protože je skvělá, úžasná, vztah hlavních hrdinů je krásný a prostě všechno! :D Akorát, Perrymu není 17, ale 18... a překlepy mi teda vadily opravdu hodně.
    Už aby byl druhý díl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jo, druhý díl očekávám jako na trní. Překlepy jsem nějak přežila, ale ke tvojí připomínce: mám tam, že je to osmnáctiletý chlapec. Hned jak jsem si přečetla komentář, tak jsem to honem běžela opravit, abych nemystifikovala. Ale měla jsem to dobře :-)

      Vymazat
  5. Knížka je na seznamu těch, které bych si vážně chtěla pořídt. Snad se mi v létě poštěstí :))

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji všem za milé komentáře. Kdo knížku nemá, určitě si ji pořiďte, bude se Vám moc líbit.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio