Kolo času 1: Oko světa - Robert Jordan


Anotace:
Není příliš mnoho fantasy cyklů, které se staly legendami. Jordanovo Kolo času mezi ně rozhodně patří. Kolo času opravdu je velký fantasy epos. Velký v tom nejlepším slova smyslu. To, že má něco víc dílů, neznamená, že to je špatné. Vždy jde o autora a jeho schopnosti. Robert Jordan je toho dokladem a jeho sága bude  už navždy patřit k tomu nejlepšímu z klasické fantasy...
Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí, zanechávajíce za sebou vzpomínky, jež se mění v pověsti. Pověsti blednou v mýty a dokonce i mýty jsou dávno zapomenuty, když se věk, jež se zrodil, vrátí. Ve třetím věku, věku proroctví, jsou svět a čas v rovnováze. Co bude i co je by mohlo padnout do rukou Stínu.
zdroj: fantomprint.cz

Rand al'Thor žije na farmě se svým otcem Tamem a společně se starají o hospodářství. Příběh začíná v době, kdy odvážejí vlastní pálenku do vesnické hospody. Po cestě Rand vidí jezdce v černém, z kterého jde strach, ale Tam nic nevidí. Ve vesnici se Rand setkává se svými kamarády Perrinem a Matem. Ti černě oděného muže viděli také, ale zdá se že byli jediní. Protože přicházejí Jarnice, má do vesnice dorazit forman, ale také kejklíř a to je obrovský důvod k radosti. Rand se také od přátel dozvídá, že do vesnice přijela dost zvláštní dvojice a to paní Moirain a pan Lan. Rand s otcem se na noc vrací na farmu a plánují, že druhý den pojedou opět do vesnice. V jejich domě je ovšem napadnou trolloci, ale naštěstí se jim podaří utéct. Při tom je ale Tam zraněn a Rand se ho snaží dostat včas zpátky do vesnice, kde jak doufá, mu pomůžou. Jaké je jeho překvapení, když dorazí do vesnice, která byla také napadena. Útok tam odrazil především Lan a paní Moirain, jinak nazývaní také strážce a Aes Sedai. Moirain potom vyléčí Tama za pomoci svojí síly. Následkem těchto věcí se Rand, Mat, Perrin, Egwain a kejklíř, spolu se strážcem a Aes Sedai, vydávají na cestu do Tar Valonu. To je teprve začátek celého příběhu a já vám nebudu prozrazovat více.

Kniha je psaná z pohledu třetí osoby a to dalo autorovi možnost věnovat se všem postavám a dát jim pěkný prostor. Není tedy problém oblíbit si víc hrdinů, ať už Randa nebo třeba Lana. Sám bych těžko řekl, který z hrdinů je můj nejoblíbenější. Postavy jsou sympatické a každá má svůj propracovaný charakter a minulost. 

Autor vymyslel propracovaný svět se spoustou pravidel a zvláštních ras. Protože se hned od počátku mluví o různých věcech, které čtenář nemůže znát, je na konci knihy udělaný slovníček pojmů. Zde je pod jednotlivými hesly vysvětleno vše o různých jménech, povoláních a dalších neznámých pojmech. Je to určitě plus, jinak by se v tom člověk ztrácel nebo nevěděl o čem se zrovna mluví. 

Pro někoho by mohla být třeba nevýhoda, že se autor v knize věnuje podrobným popisům a tak jsou některé pasáže rozvleklé. Přirovnal bych to třeba k Prvnímu čarodějovu pravidlu, kde se taky autor podrobně rozepisuje. Ale to knize rozhodně neubírá na kvalitě. Rozhodně není nouze ani o napínavé a akční scény, které vás nutí číst dál.

Dalším plusem je určitě provedení v pevné vazbě s přebalem, které vypadá opravdu pěkně. Na obálce je obraz, který byl malován speciálně pro tuhle knihu. Dříve tento cyklus vycházel ve formě paperbacku a například Oko světa bylo rozděleno na dva díly.

Knihu bych rozhodně doporučil všem milovníkům kvalitní fantasy a můžu říct, že za svoje peníze dostanete kvalitní zábavu. Není to kniha, u které si odpočinete, ale určitě vás bude bavit.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz


Komentáře

  1. Kolik má tohle vlastně dílů? Nějak přes 20? Vím, že to pak dopisoval někdo další..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Série má čtrnáct knih a poslední tři psal Sanderson. Čtrnáctý díl má vyjít příští rok.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka