Hunger games: Vražedná pomsta - Suzanne Collinsová

Předem varuji - nečtěte tuto recenzi pokud nemáte přečtený první díl. Recenze obsahuje důležité události z předchozího dílu.




Anotace:
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje!
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?
zdroj: fragment.cz

Po dočtení prvního dílu jsem se hned vrhl na druhý a s napětím čekal co se bude dít dál. Poté co Katniss a Peeta přijíždí zpátky do svého kraje, začínají bydlet ve vesnici vítězů. To je ale jen první z mnoha změn, které je čekají. Vztah hlavní dvojice je hlavně ze začátku dost napjatý. Katniss se dozvídá, že jejich vítězství rozpoutalo v některých krajích vzpouru, kterou se však Kapitol snaží všemožně potírat a zatajovat. Dívka v plamenech je nucena, aby se přetvařovala a skákat, jak Kapitol a prezident Snow píská. Katniss nechce ohrožovat svoji rodinu ani přátele a tak se snaží nedělat problémy. To je ale teprv začátek příběhu druhého dílu.

Po první knize jsem se opravdu těšil na pokračování. Po tom, kdy se vypravování rozjelo a vyšlo najevo pár důležitých informací jsem čekal, že se hlavní hrdinka zapojí do událostí a bude putovat do Třináctého kraje nebo se spolu s nějakou partou bude snažit škodit Kapitolu a všemu co představuje. Místo toho se dozvídáme, že bude muset opět do arény. Tento ročník je opravdu speciální ale nebudu vám prozrazovat proč. Když jsem zjistil, že půjde znovu do Hladových her, říkal jsem si že je vážně škoda, když autorka opakuje schéma z minulého dílu (začátek ve dvanáctém kraji, pak Kapitol a nakonec Hladové hry). Celkem mě to zklamalo. Ano aréna je jiná a opět originální (kdo četl určitě ocení zajímavý nápad), ano jsou tam jiní splátci ale pořád jsou to Hladové hry.
Konec byl pro mě dost překvapení, autorka to ukončila tak, že opravdu chcete číst dál a dozvědět se jak to celé dopadne.

Za plus považuji, že se dozvídáme více o Haymitchovi, kterého mám z knih asi nejraději. Katniss a Peeta se v podstatě nijak neměmí.

Opravdu jsem zvědavý jak celý příběh skončí . Závěr se už blíží a zajímá mě jak v posledním dílu stihne autorka příběh dovyprávět. Myslím, že naše hrdiny toho čeká ještě hodně. Od posledního dílu toho čekám hodně

Na závěr bych tedy shrnul mé celkové dojmy z četby. Od knihy jsem čekal něco jiného a byl jsem celkem zklamaný, že autorka v podstatě vzala první díl přes kopírák. Podívejte se na základní kostru příběhu - začátek ve dvanáctém kraji, hlavní hrdinové jsou vybráni do her, odjezd do Kapitolu a samotné hry. Ve Vražedné pomstě si akorát na začátek dosaďte nepokoje a pak jiné splátce a originální arénu. To je vlastně celé a musím říct, že se mi první díl líbil víc. Celkový dojem z knihy ale vylepšuje závěr Vražedné pomsty, který je napsán tak že musíte pokračovat dalším dílem. Doufám, že třetí díl bude strhujícím závěrem jaký očekávám.



Komentáře

  1. Ahojky!
    Moc Ti děkuji za přihlášení do "Vítejte" prázdniny". Moc si toho cením a už se těším :-) :-)
    Rodaw


    Jinak recenze je napsána opravdu moc pěkně. Hunger games jsou moje srdcovka a miluju je :) Jsem zvědavá, jak se zalíbí trojka ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj.
    Hanča nás dva přihlásila - myslíme si že je to fajn nápad a stejně jsme měli nějakou soutěž v plánu. V červnu totiž slavím narozeniny a Hanča hned v červenci. Taky se těšíme ;)

    Díky, snažím se a jsem moc rád že se recenze líbí. Recenze na trojku se brzo objeví.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak mě se zdála dvojka hezkym porovnáním vývoje osobnosti..kopírák mi to teda nepřipomíná..každý díl má v sobě něco jiného..to že je znovu v aréně sem čekala a dostala se odtamtud přece uplně jinou cestou a prostředky..v prvním díle si to vybojovala, v druhém už měla spojence.
    A je pravda že konce knížek nutí do čtení dalších dílů :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka