Hunger games: Síla vzdoru - Suzanne Collinsová

Předem varuji - nečtěte tuto recenzi pokud nemáte přečtené předchozí knihy. Recenze obsahuje důležité události.

Anotace:
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...
Zdroj: fragment.cz

Katniss je nyní ve Třináctém kraji, který údajně nemá existovat. Ale opak je pravdou, kraj existuje a organizuje vzpouru. Hlavní tváří má být samozřejmě Katniss jako reprodrozd. Třináctý kraj se celý nachází pod zemí a vládnou v něm tvrdé podmínky. Každý se musí držet svého denního plánu a dostává přesně navážené porce jídla. Zpočátku je Katniss sice zlomená, že přišla o Peetu (zajal ho Kapitol), ale nakonec přijímá a stává s oficiální tváří celé vzpoury. Točí proklamy (spoty vzbouřenců), které vysílají do všech krajů.

Příběh celé trilogie se chýlí ke konci a je temnější než dřív. Konečně dochází na samotnou vzpouru, kterou jsem čekal už v druhém dílu. Katniss už je všemi předchozími událostmi zničená a v některých chvílích je opravdu zlomená. Smrt je znovu přirozeným spoluhráčem postav. V knize je plno akce a nenudíte se, konec je samozřejmě nejnapínavější a dochází na různé zvraty.

Nejoblíbenější postavou je pro mě pořád Haymitch, který se v podstatě nemění. Je to pořád ten samý cynik. Vtipné hlášky jsou zpravidla jeho dílem a v jinak temném příběhu potěší. Oproti tomu Katniss vývojem prochází. Zpočátku nevinná dívka, která se starala o svoji sestru a matku, později prochází arénou (dvakrát) a nakonec boji s Kapitolem, což na ní muselo nechat znatelnou stopu. Noční můry jsou jen jedním z těch následků. I Peeta si projde peklem, které rozleptává jeho osobnost.

Ještě k obálkám, ke kterým jsem se v předchozích recenzích nevyjádřil. Všechny tři se mi líbí, hlavně ten reprodrozd, který je na všech obálkách. Mimochodem, všimli jste si že druhý díl je o něco nižší než první a třetí? Také jsem viděl v obchodě souborné vydání v pevné vazbě, které se mi moc nelíbilo (ale to je otázka vkusu). Rohy obálky jsou kulaté a stránky mají černou hranu. Přestože jsem obvykle pro pevnou vazbu, v tomto případě u mě vyhrává paperback.

Celá trilogie nyní končí a příběh hlavních hrdinů se uzavírá. Katniss, Peeta ale i Hurikán prošli změnami, které se nevrátí zpátky. Třetí kniha mi přišla temnější než předchozí a od začátku se pořád něco dělo. Dozvídáme se víc o některých postavách, které v předchozích dílech třeba neměli až takový prostor a některé si třeba i oblíbíte. Humor (byť cynický) obstarává hlavně Haymitch, ale třeba i Finnick. Během čtení jsem se obával jak to celé skončí, ale konec se mi líbil.

Na závěr bych rád poděkoval nakladatelství Fragment za poskytnutí  recenzního výtisku.

Komentáře

  1. Tak to vypadá, že máme podobný názor :D tedy až na ten konce ten bych si představovala trochu jinak.

    A s vydáním HG v tvrdé vazbě máš pravdu. Nedávno jsem byla v knihkupectví a jak jsem si knížku ohmatávala v rukou moc se mi nelíbili, ale jak říkáš je to jen otázka vkusu ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že s tím souhrnným vydáním knih souhlasím. I s tím o Haymitchovi. Úžasný, vtipný chlapík. =D
    A Ready Player One si určitě přečti. =) A ano, obálka mohla být lepší. Mně samotné se víc líbí originální paperback. =)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já jsem k vánocům dostala souhrnnou knížku v pevné vazbě a hezky se vyjímá v knihovničce :) Souhlasím s "Paži" že konec sem si představovala trošku jinak..ale nebylo to zklamání jako u posledního dílu Eragona...prostě postavy dostaly pořádně zabrat a i tak se přes do dokázaly nějakym způsobem přenést..úžasný čtení :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio