Dystopický rozmach



Jak víte, tento blog píšeme dva. Dumání se nám oběma zalíbilo, ale určitě nemá cenu psát to samé dvakrát. Rozhodli jsme se proto, že spojíme své síly a napíšeme příspěvek dohromady. Myslíme, že série o dumání je určitě dobrý nápad a rádi se přidáme. Snad se u čtení našeho zamyšlení budete bavit.

Tématem druhého dumání je Dystopický rozmach.
Přijde vám že je to jen další vlna? Nejdřív přišla knížka Stmívání následovaná filmovým zpracováním a získala si obrovské množství fanoušků a tak se následně objevilo plno knížek na téma upír/ka ve školní lavici. Ale u těch nezůstalo, vlkodlaci a další fantasy postavy na sebe nenechaly čekat. A teď nová vlna - již zmíněné dystopie. 

Co je to vlastně ta dystopie? Jedná se o opak utopie, fiktivní společnost, která se vyvíjela špatným směrem a má zásadní nedostatky (totalitní forma vlády, omezování osobní svobody) vzniklé přehnáním jednoho nebo více ideologických principů. Občané antiutopického světa jsou obvykle neskrývaně utlačováni politickým systémem.(zdroj:Wikipedie)

Zatím jsem četl ukázku z Hunger games, ale recenzní výtisk je na cestě a jsem na to opravdu zvědavý. Nejlepší je udělat si na věc vlastní názor a neřídit se jen tím co říká někdo druhý. Přijde mi škoda znechutit si danou věc jen kvůli tomu že se z ní stala masová záležitost. Další série, o které něco vím je Dokonalý pár, který u nás teprve bude vycházet. 

Myslím si, že v dystopiích si každý může najít to co ho zajímá. Někdo v nich bude vyhledávat romantický příběh hlavních hrdinů, akci a nebo třeba téma k zamyšlení. Jako třeba u Dokonalého páru... Mělo by se jednat o svět budoucnosti, ale přesto jsou tam předem určené sňatky za dosažením co nejlepších výsledků. To je dost středověká záležitost, nemyslíte? I když v minulosti šlo spíš o území. Dokážete si představit že by vám stát určil partnera? Pro mě úděsná představa. 

V dystopiích společnost funguje jako neomylná vyšší moc, která určuje co je dobré a co naopak není. Asi nemusím dodávat že odpor se nepřipouští. Ale... naštěstí i dystopie mají své hrdiny, kteří se systému postaví. Jak to může dopadnout? Přečtěte si nějakou dystopii a sami uvidíte. Možná, že to nebude váš nejoblíbenější žánr a nebo vás naopak pohltí. 

Komentáře

  1. HG si určitě přečti, stojí to za to. I kdyby se ti to třeba náááhodou nelíbilo, myslím, že je dobré přečíst si takovou knížku, abys věděl/a, co tento žánr může nabídnout.

    Myslím, že pro čtenáře je na dystopiích nejlákavější to, že tam vystupují lidé z davu, kteří dokáží přemoci strach.. a postaví se na odpor. Prostě, že někdo naprosto obyčejný, dokáže něco neobyčejného :)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě si HG přečtu, jsem na celou trilogii zvědavý. Taky mě láká Divergence, která je označovaná jako světová senzace.

    Souhlasím, určitě i tohle je část úspěchu dystopií.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio