Temná věž: Pistolník - Stephen King

Oficiální anotace: 
První kniha série Temná věž. Hlavní hrdina, tajemný Roland z Gileadu, je poslední střelec přízračného světa, ztraceného obludně daleko v budoucnosti. Tento svět budí zdání, že je peklem a jeho obyvatelé dušemi hříšníků. Jeho pravdu tvrdošíjně hledá Roland, třeba i za cenu prokletí vlastní duše. Kniha sleduje honičku za mužem v černém, který staví Rolandovi do cesty napřed barmanku Allii a pak chlapce Jakea. Oba musí zaplatit životy, aby byl Roland dostatečně odlidštěn na setkání s mužem v černém. 

Příběh: 
Hlavní postavou knihy je poslední pistolník Roland, který pronásleduje muže v černém. Pistolník potkává na své cestě jednoho osadníka, který se s ním podělí o jídlo a vodu. Pistolník mu vypráví co zažil v městě Tullu, kterým procházel před pár dny. Pak na své cestě pokračuje dál a bere sebou i chlapce Jakea, kterého najde na dostavníkové stanici.

Kdo je vlastně Roland a kdo ten muž v černém? To jsou první otázky, které čtenáře napadnou. A rozhodně nejsou poslední. První díl je v podstatě jen úvod o putování k Temné věži. Ale je třeba říct, že je to velice kvalitní úvod. King píše čtivě a příběh pěkně odsýpá - především pak poslední část knihy, která Vás donutí neodkládat knihu dokud nedočtete poslední větu. 
Někomu by mohlo vadit, že text obsahuje vulgární výrazy, ale myslím, že nejsou používány nějak prvoplánově a celkově mi do textu sedí. 
Postavy jsou promyšlené, dobře popsané a autor píše i jejich myšlenkové pochody. Nelze říct, že by nějaká postava byla úplně kladná, protože takoví lidé prostě nejsou. I díky špatným vlastnostem působí postavy tak reálně.

Závěr:
Co říct na závěr? Kniha pokládá mnoho otázek a jen na málo z nich odpovídá. Děj je ukončen v tom nejlepším a proto bych radil mít po ruce další díl. Přečtěte si tenhle velmi zdařilý úvod a pak pokračujte dál. Určitě se Vám to bude líbit a budete chtít spolu s Rolandem spatřit Temnou věž.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø