Inheritance - Christopher Paolini

A je tu mnou tolik očekávaný čtvrtý díl Odkazu dračích jezdců. Poslední část ságy s názvem Inheritance je více než šestisetstránkový fantasy příběh od nakladatelství Fragment.




Inheritence, jako každý předchozí díl, samozřejmě kromě Eragona, začíná seznámením čtenářů s předchozím dějem. Je to moc dobrý nápad, protože čtenář se po dlouhém čekání na další knihu může rovnou pustit do příběhu, aniž by předtím musel znovu pročítat předchozí díly. Tak jako předchozí knihy je i tato napsaná velmi poutavě. Jakmile se do příběhu začtete, nemůžete se od něj odtrhnout. Protože se jedná o závěrečnou část, je kniha plná soubojů, které jsme po předchozím dění jistě očekávali. Eragon se svou dračicí Safirou prožívají dobrodružství, která je zavádějí do více i méně nebezpečného postavení. Většinou spíše do nebezpečnějšího. Úspěchy i neúspěchy ho přivedou k sebepoznání a tím i k větší víře v sama sebe. Prohnaný osud mu ukáže cestu, kterou se má dát a Eragon se rozhodne se po ní vydat i když ho může přivést do záhuby. 

Čtvrtý díl Odkazu dračích jezdců se mi velice líbil i když mě trochu mrzí, že už je poslední. Doufejme, že autor napíše ještě něco dalšího, protože píše velice čtivě. Jeho styl popisovat všechny detaily, jako by byl opravdu na místě a jeho úžasná představivost mě fascinují. Vytvořil pro nás úžasný svět - velkolepá města, vysoké hory, rozlehlé pouště, překrásné lesy a další místa, která oplývají nejen krásou ale i magií. Alagaësie, jak autor tento svět nazval, prostě nemá chybu.

Také postavy jsou velmi propracované. Eragon v sobě během své čtyřdílné výpravy objevuje spoustu nových vlastností. Elfka Arya se mi také líbí. Její přátelskost a zároveň prudkost a odvaha v boji jsou skvěle spojené. Zajímavou postavou od které nikdy nevíte co máte čekat je bylinkářka Angela. Je tak nevyzpytatelná, že mě vždy překvapí. Ale to asi každého. Pořád mluví o svých cestách, ale nikdy neřekne nic, co by alespoň trochu napovědělo, kým doopravdy je. A podle různých náznaků to vypadá, že je velice zajímavá a důležitá osoba. Příběhem prohází mnoho a mnoho zajímavých postav, některé poznáváme více a jiné méně, ale všichni jsou pro příběh důležití a oplakáváme jejich ztráty. A vymyslet několik jazyků také není jednoduchá věc. Za to autora opravdu obdivuji.

Takže abych to zakončila, příběh mě velice zaujal. Všechno bylo propracované do nejmenších detailů a popsané tak, jako kdyby autor stál uprostřed válečné vřavy. Kdybych měla více času, určitě bych to přečetla rychleji, protože když se jednou začtete, je velmi obtížné přestat a věnovat se něčemu jinému.

Spolu s poslední větou bych ráda poděkovala nakladatelství Fragment za poskytnutý recenzního výtisku.

Komentáře

  1. Čau :) Já sem byla prvními třemi díly nadšená, takže jsem čekala od posledního asi trochu moc..první polovinu jsem nudou četla dva měsíce a až tu druhou půlku jsem dočetla ani ne za dva dny..
    Škoda toho neurčitého konce..je tam spojení s Angelinou věštbou, které sem čekala, ale nezdá se mi ten celý příběh ukončený :( konec byl nějak moc hrr..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan